:

Vart fyller man på olja i bilen?

Innehållsförteckning:

  1. Vart fyller man på olja i bilen?
  2. Vad betyder röd oljelampa?
  3. Vilka uppgifter har oljan i en motor?
  4. Hur långt kan man köra med oljelampa?
  5. Hur långt kan man köra när lampan lyser?
  6. Hur ska oljan på stickan se ut?
  7. Kan man fylla på växellådsolja själv?

Vart fyller man på olja i bilen?

Detsamma gäller när du ska fylla på växellådsolja. Oljan fyller du häller du i oljetråget i motorrummet och det är alltid märkt och lätt att hitta. Fyll inte på för mycket olja eftersom det inte heller är bra för bilen.

Vad betyder röd oljelampa?

Oljelampan lyser Symbolen med en oljekanna som lyser rött innebär att bilens oljetryck är för lågt. I bästa fall behöver du bara fylla på motorolja, men det kan också bero på till exempel en läcka. Lyser oljelampan bör du omedelbart stänga av motorn tills du identifierat problemet.

Vilka uppgifter har oljan i en motor?

En motorolja har flera funktioner. Den främsta är att smörja, det vill säga hålla friktionsytorna i motorn åtskilda. Men en motorolja hjälper även till att kyla motorn, förhindra korrosion samt hålla den ren från sot och annat. När du ska köpa motorolja, kontrollera alltid bilens handbok vad som rekommenderas.

Hur långt kan man köra med oljelampa?

Om oljelampan i din bil lyser: Gul/orange: Åtgärd krävs. Det är ok att köra en begränsad sträcka, men så snart du kan bör du stanna bilen på en säker plats och stänga av motorn. Följ anvisningarna i instruktionsboken eller ta dig snarast till en närliggande verkstad för hjälp.

Hur långt kan man köra när lampan lyser?

Själv brukar jag inte köra så värst långt med lampan tänd utan brukar ta en stammispump i krokarna. Fast jag körde ovanligt långt igår - till och från kontoret, hela 2 mil med lampan tänd och väl vid pumpen sa färddatorn att jag kunnat köra 4 mil till.

Hur ska oljan på stickan se ut?

Dra upp stickan en gång och var beredd med en bit torkpapper i den andra handen. Du kan redan nu snoka lite på hur oljanstickan ser ut – är den gyllenbrun och klar i kulören eller svart och grumlig? Det sistnämnda tyder på att oljan behöver bytas men i värsta fall även på att motorn inte mår riktigt bra.

Kan man fylla på växellådsolja själv?

Själv använder även jag smörjkanna, dvs den typen med pumpkolv. Fungerar alldeles utmärkt. Fyll olja tills det precis börjar rinna ut ur påfyllningshålet, då har Du rätt mängd. Lycka till.