:

Hur lagstiftar EU?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lagstiftar EU?
  2. Vad är proportionalitetsprincipen EU?
  3. Hur mycket makt har EU över Sverige?
  4. Vad är Amsterdamfördraget?
  5. Vad innebär proportionalitetsprincipen vid offentlig upphandling?

Hur lagstiftar EU?

Tre institutioner bakom EU:s lagar EU-kommissionen är den enda EU-institution som kan föreslå nya EU-lagar. Det som beskrivs här är det vanligaste sättet att lagstifta inom EU, det som kallas det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

Vad är proportionalitetsprincipen EU?

Precis som subsidiaritetsprincipen reglerar proportionalitetsprincipen EU:s befogenheter. Principen begränsar vilka åtgärder EU-institutionerna får vidta inom angivna gränser. Enligt principen måste EU:s åtgärder vara begränsade till vad som är nödvändigt för att uppnå målen i fördragen.

Hur mycket makt har EU över Sverige?

EU-lag har företräde Sverige ska anpassa sin lagstiftning till EU-rätten och inte ha lagar som strider mot EU:s regler. Ibland händer det att en svensk lag och en EU-lag står emot varandra. Då är det EU-lagen som gäller, vilket kallas för att EU-rätten har företräde.

Vad är Amsterdamfördraget?

Amsterdamfördraget trädde i kraft och innebar ändringar och tillägg i tidigare fördrag. Fördraget innebar att EU fick ett större inflytande i frågor som rör sysselsättning, miljö, jämställdhet, folkhälsa, konsumentfrågor, invandring och socialpolitik.

Vad innebär proportionalitetsprincipen vid offentlig upphandling?

Proportionalitetsprincipen innebär att kraven och villkoren i upphandlingen ska stå i rimlig proportion till det som upphandlas. De åtgärder som den upphandlande myndigheten genomför får inte gå utöver vad som är nödvändigt för den aktuella upphandlingen.