:

Vad används den svenska skogen till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad används den svenska skogen till?
  2. Vad gör skogen?
  3. Vad gör naturen för hälsan?
  4. Vad får vi ut av skogen?
  5. Vad påverkar skogen?

Vad används den svenska skogen till?

Skogen har ett stort värde för rekreation, friluftsliv, folkhälsa och naturturism. Ett av Skogsstyrelsens uppdrag är att arbeta för att dessa sociala värden i skogen ska värnas. Skogens sociala värden är de värden som skapas av människors upplevelser.

Vad gör skogen?

Naturliga skogar lagrar stora mängder kol och är vår viktigaste vän i ett klimat som förändras. Skogen renar även luften vi andas, är en del i vattnets kretslopp och utgör grunden för en lång rad andra ekologiska funktioner som vi alla är beroende av!

Vad gör naturen för hälsan?

Flera undersökningar visar att vi mår bra av friluftsliv, där naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet och kan underlätta för sociala kontakter.

Vad får vi ut av skogen?

Exempel på produkter med själva träden som råvara är papper, ved, virke, drivmedel (etanol), vanillin, viskos m.m. Sedan finns alla bär och svampar som vi plockar och äter. Jakt kan ge både produkter och upplevelser. En skogspromenad eller skidtur i skogen kan också ge upplevelser, och bättre hälsa.

Vad påverkar skogen?

I den svenska skogen har kolförråden ökat framförallt i levande träd (biomassa), jordar (mineraljord) och träprodukter. Det innebär att skogen har tagit upp en stor del koldioxid ur atmosfären. Däremot är till exempel dikade torvmarker ofta en källa till växthusgaser.