:

Vilken form har vår galax?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken form har vår galax?
  2. Vår finns nebulosor?
  3. Hur vet man hur vår galax ser ut?
  4. När kommer Andromeda krocka med Vintergatan?
  5. Kan man se Milky Way i Sverige?

Vilken form har vår galax?

Den har mer formen av en LP skiva som glömts kvar ute i solen en varm sommardag. En ny forskningsrapport publicerad av ett polskt forskarlag i tidningen Science visar att vår galax, Vintergatan, ser mer ut som en S-formad skiva än som en platt tallrik.

Vår finns nebulosor?

Nebulosor finns i galaxer som är oregelbundna och i andra som sugs upp. De är ganska viktiga i universum, eftersom stjärnor föds inuti dem från en kondensering och aggregering av materia. Trots det faktum att vid första anblicken De är bara moln av gas och damm inte alla nebulosor är desamma.

Hur vet man hur vår galax ser ut?

Är det riktigt mörkt ute, och månen helst inte är uppe, syns Vintergatan som ett vitt, ljussvagt band över himlen. För att få galaxen att framträda kan man ta fotografier med lång slutartid, och det är sådana fotografier man ofta ser av Vintergatan. Foto med en slutartid på 30 s, riktat in mot Vintergatans centrum.

När kommer Andromeda krocka med Vintergatan?

Kollisionen kommer att ta sin början om i runda slängar 2 miljarder år, då Vintergatan och Andromeda passerar så nära varandra att de drar sönder varandras prydliga spiralarmar. Tre miljarder år senare har de två galaxerna smält samman till en enda jättegalax.

Kan man se Milky Way i Sverige?

Titta i syd, och uppåt. Sett från Sverige är det som tjockast i stjärnbilden Svanen. Galaxens allra mest stjärnrika delar, i stjärnbilden Skytten, syns bra endast från sydligare breddgrader.