:

Hur lång tid tar en detaljplaneprocess?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar en detaljplaneprocess?
  2. Hur tar man fram en detaljplan?
  3. Vad är ett planavtal?
  4. Vad är en detaljplaneprocess?
  5. Hur vet man om det är detaljplanerat område?
  6. Hur länge gäller ett planbesked?
  7. När måste man betala planavgift?
  8. Vad ska ingå i en översiktsplan?

Hur lång tid tar en detaljplaneprocess?

Tidsåtgången för detaljplaneprocessen, räknat från det att ett formellt planuppdrag ges till det att detaljplanen vinner laga kraft, har för de planer som studerats i arbetet kraftigt varierat mellan 21 månader till 7 år. I snitt har dock processen för samtliga planer endast aktivt bedrivits under 1,5 – 3 år.

Hur tar man fram en detaljplan?

Guide för detaljplaneprocessen

  • Kommunen lämnar ett planbesked. ...
  • Kommunen tar fram planförslag. ...
  • Kommunen hämtar in synpunkter under ett samråd. ...
  • Kommunen ställer ut förslaget för granskning. ...
  • Detaljplanen antas. ...
  • Detaljplanen kan överklagas. ...
  • Detaljplanen börjar gälla.
BE

Vad är ett planavtal?

Planavtal är ett avtal som upprättas i samband med att Byggnadsnämndens arbete med en detaljplan startar. Planavtalet reglerar byggnadsnämndens åtagande att upprätta en detaljplan samt exploatörens skyldigheter att bekosta kommunens arbete.

Vad är en detaljplaneprocess?

Planläggning med detaljplan syftar till att mark och vattenområden används till de ändamål området är mest lämpat för. Lämpligheten bedöms med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov.

Hur vet man om det är detaljplanerat område?

Kommunen tar fram detaljplanen En detaljplan visas som ett bestämt område på en plankarta. Till detaljplanekartan hör en planbeskrivning, som förklarar planens syfte och innehåll. Ibland ingår även andra handlingar, till exempel en illustrationskarta eller en miljökonsekvensbeskrivning.

Hur länge gäller ett planbesked?

Kommunen och den som gjort begäran kan dock komma överens om en annan tid, både kortare och längre. ska kommunen ge sitt planbesked inom fyra månader, om kommunen och den som har gjort begäran inte kommer överens om något annat. Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och inte kan överklagas.

När måste man betala planavgift?

En planavgift tas då ut vid nybyggnad, men inte vid ändringar av en byggnad. Fördelen med det kan vara att ingen administration av planavgift behöver ske i efterföljande mindre bygglov på fastigheten. Nackdelen är att planavgiften blir helt avhängig att nybyggnad kommer till stånd.

Vad ska ingå i en översiktsplan?

En översiktsplan ska ange såväl en långsiktig och övergripande utvecklingsstrategi som grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden. Översiktsplanen ska visa hur kommunen tänker ta hänsyn till allmänna intressen samt hur riksintressen ska tillgodoses och hur miljökvalitetsnormer ska följas.