:

Vad är en Cisman?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Cisman?
  2. Hur många ickebinära finns det?
  3. Vad är skillnaden mellan queer och ickebinär?
  4. Vad är en binär person?
  5. Hur vanligt är könsbyte?

Vad är en Cisman?

En person som identifierar sig med samma kön som hen blev tilldelad vid födseln kalls även cisperson. Många känner säkert igen ordet cisman, som alltså är en man som föddes och identifierar sig som en man. Ordet cis kommer från latin och betyder ”på samma sida”.

Hur många ickebinära finns det?

Ickebinära ingår i gruppen transpersoner, men alla transpersoner är inte ickebinära. En studie 2012 med över 10 000 svarande visade att 0,4% identifierade sig som ickebinär.

Vad är skillnaden mellan queer och ickebinär?

I förkortningen “hbtqi” brukar queer stå för queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller att skaffa barn med en vän istället för en kärlekspartner.

Vad är en binär person?

En homosexuell person åtrår och/eller förälskar sig i personer med samma könstillhörighet och/eller könsidentitet som den själv. Denna definition av 'sexuell läggning' utgår ifrån det binära könssystemet (jmfr. Binärt könssystem/Tvådelat könssystem).

Hur vanligt är könsbyte?

“Det är väldigt mycket man inte vet” Enligt vården är antalet personer som ångrar en könskorrigering få. En svensk studie visar att det bara handlar om 15 personer under åren . Men den stora ökningen av den nya patientgruppen tonårsflickor började runt 2012.