:

Hur långt mellan hyllplan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur långt mellan hyllplan?
  2. Hur långt mellan konsoler?
  3. Vilket material till hyllplan?
  4. Hur mycket vikt klarar en stringhylla?
  5. Vilket virke till hylla?
  6. Hur man bygger hyllplan?
  7. På vilken höjd ska en hylla sitta?

Hur långt mellan hyllplan?

Som tumregel bör hyllan vara 23 centimeter djup och ha cirka 30 centimeter upp till nästa hyllplan för att böcker i standardstorlek ska få plats. Om du samlar på rejäla så kallade coffee table books kan du dock behöva upp till 50 centimeter till nästa hylla.

Hur långt mellan konsoler?

Antalet konsoler beror på hyllans längd och på hur tunga de föremål är som man tänker ställa på den. För en hylla gjord av 16 mm spånskiva är rätt avstånd mellan konsolerna 40-60 cm. Med 18 mm massivt trä eller MDF skulle avståndet vara 50-70 cm och med 18 mm multiplexskiva kan man öka avståndet till 90 cm.

Vilket material till hyllplan?

Vill du ha dörrar nedtill eller hyllplan hela vägen ner till golv som på bilden nedan. Vilket material och mått på hyllplanen? Det vanligaste materialet att bygga en platsbyggd bokylla om du tänkt att måla den är i mdf. Mdf finns olika tjocklekar där 19 mm eller 22 mm är det vanligaste.

Hur mycket vikt klarar en stringhylla?

För att undvika nedböjning på stringhyllor rekommenderas max. 15 kg jämnt fördelad vikt på 78 cm breda hyllplan och max. 25 kg på 58 cm breda hyllplan. På vår hemsida hittar du all fakta om respektive produkt.

Vilket virke till hylla?

Vilket virke passar bäst? Du behöver inte bygga din bokhylla med det dyraste exotiska virket. En platsbyggd bokhylla känns lyxig ändå, bara du är omsorgsfull med detaljarbetet gällande lister och passbitar. Att använda sig av MDF-skivor går utmärkt, både till sidor och hyllplan.

Hur man bygger hyllplan?

Putsa av alla kanter med lite sandpapper för att undvika stickor. Börja sedan att bygga hyllplanen genom att först lägga ut reglarna på golvet och sedan fästa första panelbiten i framkanten av den ena regeln. Använd lite trälim och fäst med två 50 mm dyckert. Kontrollera med vinkelhake så att det blir 90°.

På vilken höjd ska en hylla sitta?

Du kan välja på 7 olika standardhöjder, 48 cm är vår lägsta hylla, nästa höjd är 78 cm denna höjd stämmer bra mot fönsterhöjder samt bordshöjder. Höjd 118 cm samt 148 cm är lagom höjd när man vill utnyttja väggarna även för tavlor.