:

Kan inte jobba under graviditet?

Innehållsförteckning:

  1. Kan inte jobba under graviditet?
  2. Får du behålla mer än 10 procent av din lön samtidigt som du får graviditetspenning?
  3. Hur mycket kan man få i graviditetspenning?
  4. Vem bestämmer om man tillhör en riskgrupp?
  5. Vilka riskgrupper kan få ersättning?
  6. När ska gravida vaccineras covid-19?

Kan inte jobba under graviditet?

Om du inte kan fortsätta att jobba under graviditeten Om ditt jobb är så fysiskt ansträngande att du inte kan fortsätta arbeta och du inte kan bli omplacerad kan du ha rätt till graviditetspenning. Om du har graviditetsbesvär som är ovanligt svåra kan du i vissa fall få sjukpenning istället.

Får du behålla mer än 10 procent av din lön samtidigt som du får graviditetspenning?

Hör med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats. De flesta akademiker omfattas av kollektivavtal som ger föräldralön vid föräldraledighet som motsvarar cirka 10% av lönen under lönetaket för föräldrapenning (cirka 40 250 kronor i månaden) samt mellan 80-90% av hela lönen över lönetaket.

Hur mycket kan man få i graviditetspenning?

Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 770 kronor per dag.

Vem bestämmer om man tillhör en riskgrupp?

Information till riskgrupper om covid-19 — Folkhälsomyndigheten.

Vilka riskgrupper kan få ersättning?

Även vissa anhöriga till riskgrupper ges rätt till ersättning. Under vilken tid är det möjligt att få ersättning för de i riskgrupp och vissa anhöriga till personer i riskgrupp? Svar: Åtgärden gäller från 8 december 2021 till och med den . Ersättningarna kommer att kunna utbetalas retroaktivt.

När ska gravida vaccineras covid-19?

Du som är gravid kan vaccinera dig mot covid-19 under hela graviditeten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock att vaccinationen görs efter graviditetsvecka 12. Det är praxis i Sverige att inte vaccinera gravida under den tidiga graviditeten, även om vaccinerna inte medför några faktiska risker för gravida.