:

Hur blir män av med trichotillomani?

Innehållsförteckning:

 1. Hur blir män av med trichotillomani?
 2. Varför får man dermatillomani?
 3. Är trichotillomani OCD?
 4. Har jag dermatillomani?
 5. Måste sluta bita på naglarna?
 6. Hur kan man sluta bita på fingrarna?

Hur blir män av med trichotillomani?

Behandlingen med störst bevisad effekt är en form av KBT-terapi som kallas Habit Reversal Training (HRT), där man försöker hitta alternativa beteenden till hårdragandet. Det finns också ett visst bevisläge för att vissa läkemedel, så som acetylcystein och neuroleptika, kan ha effekt.

Varför får man dermatillomani?

Liksom vid trichotillomani kan beteendet vara en upplevd ovana, som ett svar på ett inre ”sug”, eller fungera ångestlindrande. Tillståndet uppstår oftast i ungdomen eller i ung vuxen ålder, men kan även uppkomma senare i livet. Besvären blir ofta värre vid olika former av stress.

Är trichotillomani OCD?

Forskning stöder att det finns ärftliga faktorer. Trichotillomani är vanligare hos personer som har OCD eller där det finns nära släktingar som har OCD. För att förstå behandlingen, HRT - Habit Reversal Training, bör man förstå det underliggande beteendet. Detta kan beskrivas som ”plockandets onda cirkel”.

Har jag dermatillomani?

Dermatillomani innebär ett överdrivet, och/eller ångestframkallande, plockande eller rivande på huden. Ofta gäller det upplevda ojämnheter eller skavanker i huden. Sår eller märken kan uppstå som följd.

Måste sluta bita på naglarna?

Sluta bita på naglarna – 12 knep som funkar!

 1. Klipp naglarna korta. Det här är steg ett! ...
 2. Ha alltid nagelfil och nagelsax i väskan. ...
 3. Gör schellack på salong. ...
 4. Använd vanligt nagellack. ...
 5. Använd nagellack som smakar illa och förstärker naglarna. ...
 6. Nagellack som förhindrar nagelbitande.
 7. Ha något annat i händerna. ...
 8. Tugga tuggummi.

Hur kan man sluta bita på fingrarna?

Raylex®-förpackningen innehåller en praktisk penna som gör att du kan behandla små ytor med stor precision. Applicera medlet på nageltippen (eller på sidan av nageln om du ofta biter där), inte på hela nageln.