:

Hur snabbt växer Hoya?

Innehållsförteckning:

 1. Hur snabbt växer Hoya?
 2. Vilka hoyor vill ha kalk?
 3. Hur förökar man porslinsblommor?
 4. Hur får man en Hoya att blomma?
 5. Hur sköter man hoyor?
 6. Kan man klippa ner en porslinsblomma?
 7. Hur tar man sticklingar på Hoya?
 8. Vilken jord till Hoya?
 9. Hur tar man skott från Garderobsblomma?
 10. Hur får man en porslinsblomma att blomma?
 11. Hur klipper man en porslinsblomma?
 12. Hur tar man skott på en porslinsblomma?
 13. Kan man ta sticklingar av porslinsblomma?

Hur snabbt växer Hoya?

Hoya carnosa blommar från vår till höst. För vissa hoyor tar det några år mellan blomningarna, medan andra kan blomma flera gånger på kort tid.

Vilka hoyor vill ha kalk?

Det är mycket viktigt att jorden är genomsläpplig och inte kompakt. En del teresta hoyor vill ha kalktillskott. Till dem kan man blanda kalk direkt i jorden eller toppa med snäckskal (som finns att köpa i välsorterade zooaffärer).

Hur förökar man porslinsblommor?

Stickling med stambit Vissa växter, som är långsamma av sig, vill ha en snutt gren kvar under tillväxtpunkten för rötter. Det här gäller porslinsblomma, cissus och filodendron. Ta av toppsticklingen 2-3 centimeter under ett bladpar och stick ner stamsnutten i jorden.

Hur får man en Hoya att blomma?

Porslinsblommor trivs på ljus växtplats, men behöver skyddas mot starkt solljus i söderläge. På en plats längre in i rummet kan plantan växa men kommer troligen inte sätta några knoppar och blomma.

Hur sköter man hoyor?

Till skillnad från många andra tropiska växter är hoyor (porslinsblommor) ganska lättskötta. De tycker om värme och klarar vårt inomhusklimat bra. De behöver inte ha så mycket näring utan växer och blommar mycket bra utan att man behöver skämma bort dem, men en dusch på bladen då och då är uppskattat.

Kan man klippa ner en porslinsblomma?

Kan man klippa porslinsblomma? Ja, porslinsblommor kan klippas ned ifall de blir för stora. Ofta kan de klippta växtdelarna också rotas och förökas till att bli ytterligare en planta, ifall sticklingen har en nod.

Hur tar man sticklingar på Hoya?

Hoya förökas främst med sticklingar. Enklast är att plantera sticklingen direkt i en liten kruka med porös/genomsläpplig jord (se recept nedan). Stick ner sticklingen till första bladparet, där rotanlagen finns. Ställkrukan i en plastpåse med ett litet lufthål eller använd ett miniväxthus.

Vilken jord till Hoya?

Odling av Hoya Vanlig blomjord är för kompakt, även den man köper med små lecakulor i. Gör din egen jordblandning med tex blomjord och / eller kokosfiber uppblandad med små lecakulor och / eller perlite och vermiculite eller pimpsten och scoria. Jorden ska vara porös och genomsläpplig men samtidigt fuktighetshållande.

Hur tar man skott från Garderobsblomma?

Ta bladsticklingar genom att skära av ett småblad och stick ner det i en kruka med jord. Täck krukan med en plastpåse så blir det lättare att hålla jorden fuktig medan stickligen rotar sig. Efter några veckor brukar sticklingen ha fått rötter och kan då flytta ut från ”kuvösen” och till fönstret.

Hur får man en porslinsblomma att blomma?

Blomningen varar länge, från vår till höst. Vid varmt väder utsöndrar blommorna vätskedroppar för att attrahera bin. Porslinsblomman trivs i ett ljust fönster i partiell sol, men den tål inte att stå långvarigt i direkt solljus. Den trivs även i skugga, men kommer då inte att blomma.

Hur klipper man en porslinsblomma?

Vågar vi klippa av de långa rankorna? Svar: De allra flesta porslinsblommor är mycket lättskötta och tåliga, så ni kan säkert både klippa ner den och flytta hem den utan större problem. Men för säkerhets skull tycker jag att ni också ska ta några sticklingar av de rankor som ni skär bort.

Hur tar man skott på en porslinsblomma?

Hoya förökas främst med sticklingar. Enklast är att plantera sticklingen direkt i en liten kruka med porös/genomsläpplig jord (se recept nedan). Stick ner sticklingen till första bladparet, där rotanlagen finns. Ställkrukan i en plastpåse med ett litet lufthål eller använd ett miniväxthus.

Kan man ta sticklingar av porslinsblomma?

Sticklingar kan man bland annat ta av ett blad eller en bit av stammen. Det här är sticklingar av saintpaulia, porslinsblomma och gullranka.