:

Hur snabbt växer apelsinträd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur snabbt växer apelsinträd?
  2. Hur man odlar apelsin?
  3. Kan man odla clementin i Sverige?
  4. Hur planterar man mandarin kärnor?
  5. När kom citrusfrukter till Sverige?

Hur snabbt växer apelsinträd?

Sedan går det undan i början, kanske någon dm per år. Det brukar gå fortare om man sått på våren men om man ordnar tilläggsbelysning så går det även att så på hösten. Takten minskar senare. Du får byta till en större kruka och ny jord allteftersom plantan växer så att den får näring.

Hur man odlar apelsin?

Apelsinträd räknas till subtropiska träd, och vill därför övervintra ljust och svalt. De blommar samtidigt som det bär kart och mogen frukt. Det går att beskära apelsinträd hårt om man vill få en tät krona. I flera länder där apelsin växer har man t o m använt dem som formklippt häck.

Kan man odla clementin i Sverige?

Odla svarar: Det är inte svårt alls: ta några kärnor när du äter clementiner, låt dem torka lite och peta ner ca 1 cm djupt, några stycken i en kruka på så där 7 cm i diameter med sandig blomjord. Vattna igenom och vattna sedan igen när jordytan börjar kännas torr.

Hur planterar man mandarin kärnor?

Sådd: Peta ner några färska kärnor ett par cm djupt i såjord. Citrusfrukter i asiatiska butiker har ofta mycket kärnor. Mandarin brukar ta sig bra, särskilt med kärnor från KRAV-odlad frukt. Rötterna växer snabbt och djupt så så i en 10-12 cm djup kruka.

När kom citrusfrukter till Sverige?

På 1600-talet omtalas apelsiner och andra citrusfrukter i Sverige.