:

Hur mycket Fruktpektin?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket Fruktpektin?
 2. Vad gör man om marmeladen blir för lös?
 3. Varför natriumbensoat i sylt?
 4. Hur länge håller hemmagjord gelé?
 5. Hur använder man flytande pektin?
 6. Vad kan jag använda istället för natriumbensoat?
 7. När tillsätta natriumbensoat?
 8. Hur länge håller sig gelé?
 9. Hur länge kan man förvara hemmagjord saft?
 10. Kan pektin bli för gammalt?

Hur mycket Fruktpektin?

Förslag är att ta 1 tsk pektinpulver, 1 tsk citronsyra samt 2 tsk strösocker samt blanda i ett glas. Blanda sedan pektinet med 1 dl av sylten, marmeladen eller saften till gelén. Tillsätt under omrörning tillbaka till resten i kastrullen. Eller ta 100 ml - ca en halv flaska - i taget av flytande pektin.

Vad gör man om marmeladen blir för lös?

Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.

Varför natriumbensoat i sylt?

Sylt- och saftrecept innehåller ibland konserveringsmedel som natriumbensoat, för att få en bättre hållbarhet. I vissa recept ingår det även citronsyra. Det ger en friskare syrlighet och bidrar något till hållbarheten men räknas inte som ett konserveringsmedel.

Hur länge håller hemmagjord gelé?

Hemgjord sylt, marmelad eller gelé kan du spara i flera månader och njuta av när som. Det är både kul, gott och billigt. Dessutom kan du ge bort sylten som present.

Hur använder man flytande pektin?

Ofta används pektin till sylt, marmelad och gelé; flytande pektin är dock också ett alternativ till gelatin i fromager, mousser och pannacottor. Hur du gör med det det beror på vad du tillreder: i vissa fall tillsätter du det direkt i rumsvarm smet; i andra fall låter du det koka upp tillsammans med vätska och socker.

Vad kan jag använda istället för natriumbensoat?

Atamonpulver: natriumbensoat, bensoesyra, socker. Kan ersätta natriumbensoat. Flytande Atamon: natriumbensoat, mjölksyra, sockerkulör, aromämne. Ungefär dubbla mängden kan ersätta natriumbensoat.

När tillsätta natriumbensoat?

Hållbar saft

 1. Desinficera gärna flaskorna innan så får du en hållbar saft.
 2. Om du vill ha en extra hållbar saft så kan du tillsätta konserveringsmedel ex. Natriumbensoat - 1 krm per liter saft. Rör först ut i ett glas med varm saft och rör sedan ut i resten innan du häller upp på flaska.

Hur länge håller sig gelé?

Förvaring: Mycket lång hållbarhet. Öppnad burk flera veckor i kylskåp, oöppnad burk månadsvis, även i rumstemperatur. Vid lång liggtid kan medföra gelén kristalliseras (sockrar sig).

Hur länge kan man förvara hemmagjord saft?

Flaskorna eller burkarna bör förvaras mörkt och svalt, eller i kyl, för längre hållbarhet. Då kan de hålla i minst 1-2 år och eventuellt längre men då med risk för att tappa färg och smak. Har saften eller sylten möglat ska den inte drickas eller ätas, inte ens om den mögliga delen har tagits bort.

Kan pektin bli för gammalt?

Upp till ett år efter utgångsdatum är okej, men är sockret äldre än så kan vi inte garantera att konserveringsmedlet längre är verksamt, varför sylten då bör förvaras i kylskåp eller frysas. Även pektinet kan försämras med tiden vilket kan påverka konsistensen på sylten.