:

Vad är en Frilandstomat?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Frilandstomat?
  2. När kan man sätta ut tomater på friland?
  3. Kan man Direktså tomater?
  4. Hur tåliga är tomatplantor?
  5. Hur gör man för att få kraftiga tomatplantor?
  6. Varför blir Tomatbladen lila på undersidan?
  7. Hur lång tid tar det för en tomatplanta att få tomater?

Vad är en Frilandstomat?

Tomatsorter som har tagits fram för att passa för odling i växthus trivs sällan ute i den stundtals torrare och betydligt kyligare luften. På fröpåsen hittar du symbolen för om det är växthustomater eller frilandstomater. De sistnämnda är betydligt härdigare och klarar av vädrets makter bättre.

När kan man sätta ut tomater på friland?

15 veckor, från sådd till mogen frukt, och det finns senare sorter som kan ta upp till 17 veckor på sig. Problemet är oftast att veta utvecklingstiden, det är sällan det står angivet på fröpåsarna. En regel är att desto lägre sort och mindre tomater desto tidigare mognar de.

Kan man Direktså tomater?

Vi sätter dem djupt. Jag fyller ett gäng krukor med planteringsjord och gör ett djupt hål med ett finger. Sedan för jag ner den med kniv bortpillade plantan så djupt så att bara bladen sticker upp. Tomater har en härlig egenhet, att de kan bilda rötter längs hela stammen.

Hur tåliga är tomatplantor?

Tomatplantor klarar sig visst i kallare väder än 15° C men de utvecklas i lite långsammare takt om de håller på att växa till sig. Faktiskt så avstannar tomaternas tillväxt om det blir kallt runt dem men de dör inte om vi inte snackar frost.

Hur gör man för att få kraftiga tomatplantor?

Plantera med fördel tomatplantorna djupt. Nya rötter bildas från stammen och plantorna blir kraftigare, och plantan initialt kortare. Det går även att toppa plantorna och sedan leda upp två nya skott (eller ta bort den ena, toppen kan sättas som stickling och vips har du en ny planta).

Varför blir Tomatbladen lila på undersidan?

De hade precis blivit omplanterade i större kruka i näringsrik jord. Men nu en tid efter har tomatbladen blivit lila, vad beror det ? Svar: När växternas blad börjar anta en lila ton så är det vanligen fosforbrist som är orsaken.

Hur lång tid tar det för en tomatplanta att få tomater?

Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med växtbelysning kan du starta redan i februari för att ha fina tomatplantor redan i april. Det finns så många härliga tomatsorter - bara att välja och vraka!