:

Vad gör man åt sveda på tungan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man åt sveda på tungan?
  2. Vad gör man åt BMS?
  3. Varför har man knottror på tungan?
  4. Hur fungerar en Smaklök?
  5. Varför brinner det på tungan?
  6. Vad är Tungsveda?
  7. Kan man bli av med BMS?

Vad gör man åt sveda på tungan?

Då bör du söka vård Om du får långvariga besvär med smärta i tungan, vita beläggningar och smakförändringar som inte läker av sig självt bör du söka vård. Sök också vård om du har ont i tungan med sårbildning, feber och svullna lymfkörtlar.

Vad gör man åt BMS?

Enskilda åtgärder kan testas för att lindra besvären:

  1. Undvik sådant som irriterar munhålan som till exempel alkoholbaserat munvatten, kanel, mint eller cigarettrök.
  2. Det kan lindra att suga eller tugga på isbitar eller sockerfritt tuggummi.
  3. Ta ut tandprotes och liknande under natten.

Varför har man knottror på tungan?

Mucocele är en smärtfri oral cysta med ett mjukt och rundat utseende. De kan uppstå under tungan, i gommen, på underläppen eller på tandköttet. Även om det är ofarligt kan du behöva söka vård om den är besvärande.

Hur fungerar en Smaklök?

Smaklökar utgör smaksinnets huvudorgan. Med hjälp av sinnesceller i smaklökarna kan vi känna de grundsmaker som smaksinnet är känsligt för: sött, surt, salt, beskt, umami och eventuellt också fett.

Varför brinner det på tungan?

Burning Mouth Syndrome, BMS, är ett kroniskt smärtsyndrom i munnen som cirka fyra procent av Sveriges befolkning lider av. Sjukdomen drabbar främst medelålders och äldre kvinnor. Smärtan upplevs som brännande eller stickande. Värst drabbas tungan men även gom, läppar och tandkött kan påverkas.

Vad är Tungsveda?

När det bränner och svider i munnen över längre tid utan en direkt orsak kan du lida av munsveda/tungsveda eller som det heter på engelska Burning Mouth Syndrome (BMS). BMS inträffas oftare hos kvinnor och debuteras typiskt vid menopausen vid femtioårsålder.

Kan man bli av med BMS?

Man har uppskattat att mindre än hälften av patienter med BMS har nytta av läkemedel. Det finns begränsad dokumentation med låggradig evidens om läkemedelsbehandling vid BMS. Lokalbehandling som kan prövas är: Klonazepam (1 mg tablett 3 gånger dagligen som sugs på i 3 minuter innan den spottas ut)