:

Vilka är Busktomater?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka är Busktomater?
  2. Hur får man fina tomatplantor?
  3. Hur lyckas du med att odla tomater?
  4. Hur ska man konservera tomaterna?
  5. Hur många tomater ska du ha i ugnen?
  6. Hur länge tar du tomaterna i ugnen?

Vilka är Busktomater?

Busk- och kruktomaterna är lågväxande sorter med ett kompakt växtsätt som trivs i kruka på altanen eller balkongen. 'Ildi' och 'Maskotka' ger låga plantor i höjden 75–120 cm. 'Bitonto', 'Tiny Tim' och den ekologiska tomaten 'Ace 55 VF' ger i regel ännu lägre plantor på ca 50–90 cm.

Hur får man fina tomatplantor?

Tomatplantor älskar värme och vill ha mycket vatten och näring. Ställ på en solig och vindskyddad plats. Jorden ska vara av bra kvalitet, porös och näringsrik. Grundgödsla med stallgödsel och förbättra med kompost eller planteringsjord.

Hur lyckas du med att odla tomater?

Odla tomater: 4 enkla tips för att lyckas. Att odla tomater behöver inte vara särskilt svårt eller ta mycket plats – och du behöver varken växthus eller trädgård. Väljer du kruktomater går det nämligen att odla i fönstret eller på balkongen. Att kunna njuta av en solmogen tomat direkt från plantan är oslagbart!

Hur ska man konservera tomaterna?

Konservera tomaterna Suverän metod om man har riktigt gott om dem. Ta ett gäng glasburkar med skruvlock och ställ in i ugnen på 120 grader under 10 minuter så de blir helt steriliserade. Packa därefter tomater, några basilikablad, kanske några vitlöksklyftor och måhända lite oregano eller salvia, riktigt hårt i hela burken.

Hur många tomater ska du ha i ugnen?

Ta 2-3 tomater, 2 lökar (röda, gula, schalottenlök, det du har hemma), 1-2 chilifrukter av valfri sort, 10-12 klyftor vitlök, 1 dl olivolja, en näve färsk basilika och oregano. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Grovhacka allt (ta bort stocken ur tomaterna) och sprid på plåten.

Hur länge tar du tomaterna i ugnen?

Dela tomaterna och lägg dem med skinnsidan uppåt. In med dem i ugnen minst 5-6 timmar (beroende på storlek) tills de skrumpnat ihop. Tryck ner dem i en burk och toppa med lite olivolja. Ställ in i kylen.