:

Vem regerade i Sverige 2000?

Innehållsförteckning:

 1. Vem regerade i Sverige 2000?
 2. Vem införde demokrati i Sverige?
 3. Hur styrdes Sverige under 1800-talet?
 4. Vilka satt i regeringen 2005?
 5. Vem var statsminister 2000?
 6. Varför infördes demokrati i Sverige?
 7. Hur började demokrati?

Vem regerade i Sverige 2000?

Regeringen Persson var en ministär som tillträdde den som Sveriges regering och avgick fredagen den 6 oktober 2006 klockan 12.00 (10 år och 198 dagar), då den efterträddes av Regeringen Reinfeldt. Sammanlagt satt regeringen i 3 825 dagar och leddes av Göran Persson.

Vem införde demokrati i Sverige?

I Sverige krävde demonstrerande arbetare republik, enkammarriksdag och allmän rösträtt. Fyra svenska partiledare, Arvid Lindman (högern), Nils Edén (Liberala samlingspartiet) Ernst Trygger (högern) och Hjalmar Branting (Socialdemokraterna) utanför kungliga slottet 1917.

Hur styrdes Sverige under 1800-talet?

År 1809 fick Sverige en ny regeringsform som hämtade inspiration från upplysningens idéer. Det kungliga enväldets tid var över. Mer makt fördes över till riksdagen, och domstolarna blev mer självständiga. Men kungen styrde ännu landet.

Vilka satt i regeringen 2005?

 • Magdalena Andersson, Statsminister.
 • Eva Nordmark, Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister. ...
 • Mikael Damberg, Finansminister. ...
 • Khashayar Farmanbar, Energi- och digitaliseringsminister.
 • Morgan Johansson, Justitie- och inrikesminister. ...
 • Jeanette Gustafsdotter, Kulturminister.
 • Annika Strandhäll, Klimat- och miljöminister.

Vem var statsminister 2000?

Hans Göran Persson, (i riksdagen kallad Göran Persson i Stjärnhov), född 20 januari 1949 i Vingåker i Södermanlands län, är en svensk politiker (socialdemokrat), som mellan 19 var Sveriges statsminister.

Varför infördes demokrati i Sverige?

ANNONS. Livsmedelsbristen under kriget ledde till omfattande demonstrationer och kravaller våren 1917, och i valet samma år föll högerregeringen. En koalition mellan liberaler och socialdemokrater lade fram ett förslag till allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor.

Hur började demokrati?

Begreppet demokrati har sitt ursprung i antikens Grekland och innebar det vi i dag kallar för direktdemokrati, som skiljer sig markant från den moderna representativa demokratin. Ordet betyder i korthet ”folkstyre” men i antikens Grekland uteslöts den stora majoriteten av befolkningen från styret.