:

Måste man mocka varje dag?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man mocka varje dag?
  2. Hur ofta ska man mocka hagen?
  3. Hur ofta ska man mocka?
  4. Måste man mocka hagar?
  5. Hur mockar man snabbt?
  6. Varför ska man mocka i hagen?
  7. Måste man Betesputsa?
  8. Hur man tar hand om en häst?

Måste man mocka varje dag?

Det är en del jobb för att sköta en lösdrift då det även där krävs regelbunden mockning av belastade ytor, men generellt så anser jag att det finns fler arbetsområden där man kan använda maskiner (traktor) än det är i ett traditonellt boxsystem.

Hur ofta ska man mocka hagen?

Att mocka ur hagen ett par gånger i veckan under den gröna delen av året (vår-sommar-höst) och någon gång i veckan under den vita (vintern) så minskar möjligheterna för äggen att utvecklas till larver och kunna infektera hästarna. Ägg utvecklas, under optimala förhållanden, till infektiösa larver på ca en vecka.

Hur ofta ska man mocka?

För att hästen ska må bra behöver boxen mockas dagligen. Från en häst som väger 500 kilo blir det 8–10 ton gödsel per år. Som du säkert förstår blir det en hel del gödsel i boxen, och för att hästen ska må bra krävs det en fräsch box med tillgång till vatten, mat och saltsten dagligen.

Måste man mocka hagar?

– I en stor beteshage kan man behöva mocka en del för att undvika ”rator” där gödsel samlas om hästarna inte vill beta där. Kanske behövs det även mockas vid ingången eller vid vattentunnorna där det lätt blir upptrampat.

Hur mockar man snabbt?

Vänd på all strö och jämna till ytan. Många brukar skrapa in lite av ströet från boxkanterna, eftersom hästen ”sprätter ut” strö senare. Permanentbädd – När du mockar en permanentbädd ska du bara ta bort bajs och kiss som trängt upp till ytan. Du ska inte gräva med grepen i bädden – då förstörs bädden!

Varför ska man mocka i hagen?

Genom att mocka hagarna och ta hand om träcken minskar vi problemet med övergödning av vattendragen. Detta är speciellt viktigt i vinterhagarna där växtligheten ofta är obefintlig och marken söndertrampad. Det är viktigt att mocka hagarna ofta och ta hand om så mycket som möjligt av gödseln.

Måste man Betesputsa?

Betesputsning förbättrar Genom att med traktor och betesputs slå ner gräset i ratorna, förbättras betet och förekomsten av parasiter minskar. Putsning bör alltid ske när det är torrt och varmt väder. För bättre nyttjande av betet kan man med fördel växelbeta eller sambeta med andra djurslag som får och nötkreatur.

Hur man tar hand om en häst?

Att sköta om hästen varje dag innebär att du ska borsta, rykta och kratsa hovarna så att hästen blir ordentligt ren. Samtidigt som du ryktar kontrollerar du hästen och ser att den inte är öm, svullen eller har något sår någonstans. Ju mer du gör detta, desto fortare kommer du att upptäcka om något inte stämmer.