:

Vad är bra att ta i bänkpress?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är bra att ta i bänkpress?
  2. Varför böjd rygg i bänkpress?
  3. Hur mycket bänkar du?
  4. Hur bred är en bänk?
  5. När ska man maxa?

Vad är bra att ta i bänkpress?

Bänkpress Bra: Att kunna ta lika mycket som din kroppsvikt. Elitbra: 1,5 x din kroppsvikt.

Varför böjd rygg i bänkpress?

Det här gör du bland annat för att skydda axlarna och för att öka stabiliteten. Svanka eller inte svanka? En liten svank när du tränar bänkpress är verkligen ingen fara, det kan till och med kännas bättre än att ha hela ryggen i bänken.

Hur mycket bänkar du?

Exempel: Du vill veta hur mycket du maxar i bänkpress. Du gjorde under senaste träningen 5 reps på 80 kg. Enligt kalkylatorn motsvarar det ett ungefärligt max på 93 kg. 1RM står för en repetitionsmaximum, och är helt enkelt den vikt du bara kan lyfta en gång.

Hur bred är en bänk?

En smalare bänk kan skära in i lårmuskeln och göra det obekvämt att sitta länge och en för bred bänk kan ge en onaturlig sittvinkel. – Räkna med ca 60 cm sittbredd per vuxen (inkl armbågsutrymme) för att kalkylera på hur många personer du kommer att få plats med.

När ska man maxa?

Bäst effekt verkar uppnås mellan 80/85-100% av 1RM, där 1RM innebär så tungt som du orkar lyfta maximalt en gång. Att lyfta lättare än 80-85%% av max innebär att du inte får samma rekrytering av muskelfibrer eller samma "släpp" i antagonist-inhibationen. Maxstyrketräning ska därför alltid ske just tungt.