:

Hur gör man så att ingen hamnar utanför?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man så att ingen hamnar utanför?
  2. När ens barn inte får vara med?
  3. Vad gör jag om mitt barn är ensammen?
  4. Vill inte leka med andra barn?
  5. Kan man tvinga barn att leka med varandra?
  6. Hur bemöta elaka barn?

Hur gör man så att ingen hamnar utanför?

Ett sätt att göra det är att identifiera situationer då det finns risk att elever hamnar utanför och se till att det finns vuxennärvaro under dem. Det kan exempelvis vara när eleverna ska gruppera sig vid olika aktiviteter, vid fri lek på stora ytor och vidare.

När ens barn inte får vara med?

När ett barn inte får vara med brukar däremot förmaningar och markeringar oftast bli kontraproduktiva och leda till att uteslutandet fortsätter i det dolda. Samma sak kan gälla en regel om att alla alltid ska få vara med, i vart fall om den används på ett fyrkantigt sätt.

Vad gör jag om mitt barn är ensammen?

Som vuxen kan man hjälpa dem med det, exempelvis sätta i gång och/eller delta i lekar tillsammans med barnet. Både för att visa hur det går till och för kontakten med andra barn. Efter ett tag kan man pröva att dra sig ur och ibland fortgår leken, ibland inte.

Vill inte leka med andra barn?

Det kan vara svårt att hitta sin lek under en begränsad tid mellan olika aktiviteter. Många barn behöver lugn och ro för att kunna gå in i sin lek. En annan förklaring till att ett barn inte leker som hen brukar kan vara att något pågår som oroar barnet och som barnet inte förstår.

Kan man tvinga barn att leka med varandra?

Ingen som hör av sig. Ingen att följa med hem efter skolan. Att se sitt barn hamna utanför gör ont.

Hur bemöta elaka barn?

Om ni börjar fokusera mer på vad som bidrar till harmoni i sonens vardag, så kan det vara lättare att släppa fokus på hans lite elaka uttryck. Då minskar risken att ni ofrivilligt gör en för stor grej av dem. En vacker dag har han kanske glömt varför han någonsin ville stoppa ner er i avloppet.