:

Kan man dö av pilonidalcysta?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dö av pilonidalcysta?
  2. Är pilonidalcysta farligt?
  3. Vad är pilonidalcysta?
  4. Kan pilonidalcysta försvinna av sig själv?
  5. Hur tar man bort Pilonidalcysta?

Kan man dö av pilonidalcysta?

En pilonidalcysta är en varfylld böld som sitter mitt i ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. Pilonidalcystan är ofarlig, ofta liten och knappt märkbar, men det kan också hända att den blir infekterad och gör ont.

Är pilonidalcysta farligt?

Pilonidalcysta är en ofarlig men ibland besvärande åkomma där man bildar en cysta mellan skinkorna vid ryggslutet. De vanligaste symtom man upple- ver är att det vätskar från en öppning i cystan (en så kallad fistel) eller att man får återkommande infektioner där cystan ombildas till en varböld.

Vad är pilonidalcysta?

Pilonidalsinus eller pilonidalcysta (pilos = hår) uppkommer över sakrum i övre delen av crena ani genom att hårstrån växer ned i det subkutana fettet vilket leder till en främmandekroppsreaktion.

Kan pilonidalcysta försvinna av sig själv?

Besvären kan komma och försvinna av sig själv.

Hur tar man bort Pilonidalcysta?

Operation av pilonidalcysta Operation av cystan görs i lokalbedövning. Håret i området rakas av då det annars kommer ner i såret och stör läkningen. Det finns olika tekniker för hur man kan operera men oftast används så kallad minimalinvasiv teknik. Då avlägsnas alla hudöppningar och man rensar cystan på hår och annat.