:

Hur påverkar östrogen tarmen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar östrogen tarmen?
  2. Kan östrogen påverka sköldkörteln?
  3. Kan hormoner påverka tarmen?
  4. Hur påverkar klimakteriet sköldkörtelsjukdom?
  5. Hur påverkar kortison sköldkörteln?

Hur påverkar östrogen tarmen?

Det gäller bland annat studier som visat att de som får hormonbehandling har lägre risk för benfraktur, diabetes och cancer i matstrupe, mage och tjocktarm, och andra som påvisat högre risk för stroke, blodproppar, sjukdomar i gallblåsan samt bröst- och äggstockscancer.

Kan östrogen påverka sköldkörteln?

– Tidigare studier har visat att sköldkörtelhormoner och det kvinnliga könshormonet östrogen har likheter i regleringen av bröstcellers funktion. Och det är redan belagt att det finns en tydlig koppling mellan östrogennivåer och bröstcancer.

Kan hormoner påverka tarmen?

Man kan också studera olika hormoner och hur de påverkar tarmen. Genom bland annat Bodil Ohlssons forskning vet man idag att alltför stora mängder av hormonet GnRH, gonadotropin-frisättande hormon, är skadligt för tarmen.

Hur påverkar klimakteriet sköldkörtelsjukdom?

Graviditet och klimakteriet kan påverka sköldkörteln Tillverkningen kan både öka och minska. Det är vanligast att få förändrade halter efter graviditeten. Det brukar oftast gå över, men ibland behövs behandling. Sköldkörtelns tillverkning av hormon kan också påverkas i klimakteriet.

Hur påverkar kortison sköldkörteln?

kortisol/kortison, höga nivåer hämmar konvertering av T4 till T3 men TSH kan var normalt eller falskt ”lågt”.