:

Hur trycka tillbaka navelbråck?

Innehållsförteckning:

  1. Hur trycka tillbaka navelbråck?
  2. Kan navelbråck brista?
  3. Hur försvinner navelbråck?
  4. Kan ett navelbråck läka?
  5. Vad händer om man pillar i naveln?
  6. När växer navelbråck bort?
  7. Hur får man en Utåtnavel?
  8. Varför känns det konstigt i naveln?
  9. Hur ser det ut innanför naveln?

Hur trycka tillbaka navelbråck?

Du kan själv föra tillbaka navelbråcket genom att försiktigt trycka på det, in mot magen. Mycket besvärliga bråck hos vuxna kan behöva opereras. Inklämda bråck opereras alltid. Det kan gå att trycka tillbaka navelbråcket tillfälligt, men det kan göra ont.

Kan navelbråck brista?

Risken att ett bråck ska brista är oerhört liten om det kontrolleras regelbundet. Hur ofta du behöver undersökas beror på hur stort bråcket är. De flesta bråck blir sakta större, med mellan en till fem millimeter per år.

Hur försvinner navelbråck?

Navelbråck är ett mycket vanligt tillstånd som oftast syns redan hos nyfödda bebisar. Navelområdet är den tunnaste delen av bukväggen. Bukhinnan pressas ut av tarmen och ger en mjuk utbuktning i huden över naveln. Navelbråck går nästan alltid bort av sig själv men det går att operera.

Kan ett navelbråck läka?

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. Ett bråck försvinner inte av sig självt och man kan inte själv bota det. Aleris kirurger bedömer, utreder och behandlar dina besvär med navelbråck.

Vad händer om man pillar i naveln?

Hon menar att i stort sett alla kan känna den här känslan. Nerver utgår från hjärnan och ryggraden och det är de som gör att du har känsel över huvud taget. – Det är samma nervgren som går från naveln och nedåt, så om man irriterar den så blir hela nerven irriterad, säger Hammarström.

När växer navelbråck bort?

Navelbråck växer nästan alltid bort hos barn. Navelbråck är oftast medfött. Det är vanligast hos barn, men vuxna kan också få navelbråck. Ljumskbråck är en annan form av bråck som beror på att en del av bukväggen har blivit svagare.

Hur får man en Utåtnavel?

Om du till exempel blir gravid och magen växer så spänns huden på magen och förändrar hur naveln ser ut. Men navelns utseende påverkas också av hur tjock eller tunn huden runt naveln är. Om huden är tunn kan det leda till att hela naveln trycks ut av trycket från det som finns på insidan av magen.

Varför känns det konstigt i naveln?

Om du känner en knöl på magen vid eller ovanför naveln som gör ont när du trycker på det kan det vara navelbråck. Detta tillstånd är oftast medfött och är vanligast hos barn men förekommer även hos vuxna.

Hur ser det ut innanför naveln?

Navelns utseende är lika individuellt som allt annat i vårt utseende och har faktiskt inget att göra med hur navelsträngen hanterades i samband med att man föddes. Genast navelsträngen klippts syns det om man har en inputande eller utputande navel, berättar barnmorskan Jaana Ekebohm på Vasa Centralsjukhus.