:

Vad är det a-kassa?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det a-kassa?
  2. Vad krävs för att vara inskriven på Arbetsförmedlingen?
  3. Kan man få a-kassa efter 3 månader?
  4. Varför ska man ha a-kassa?
  5. Hur fungerar A?
  6. Hur gammal måste man vara för att skriva in sig på Arbetsförmedlingen?
  7. Hur länge förhöjd a-kassa?

Vad är det a-kassa?

A-kassa är en arbetslöshetsförsäkring som är frivillig att teckna av alla som arbetar. Som medlem i en a-kassa får du ersättning varje dag du är arbetslös, en så kallad dagpenning.

Vad krävs för att vara inskriven på Arbetsförmedlingen?

Hur skriver jag in mig? Logga in med din e-legitimation (till exempel mobilt bank-id). Har du inget konto på arbetsformedlingen.se måste du först fylla i dina uppgifter och skapa ett konto. När du har skapat ett konto och är inloggad med din e-legitimation kan du starta din anmälan som arbetslös.

Kan man få a-kassa efter 3 månader?

Under perioden mars – december 2020 räknas varje medlemsmånad som fyra månader. Det innebär att du då kunde ersättning baserad på dina tidigare inkomster redan efter tre månaders medlemskap. Från och med januari 2021 räknas en medlemsmånad som en (1) månad igen.

Varför ska man ha a-kassa?

A-kassan ger dig trygghet så att du slipper oroa dig även om det är osäkert på jobbet. Du kan få pengar om du inte längre får lön. Du kan få upp till 1 200 kronor om dagen i 300 ersättningsdagar. För att få ersättning som baseras på din lön behöver du uppfylla både arbetsvillkoret och medlemsvillkoret.

Hur fungerar A?

Principen bakom a-kassan är enkel. Alla medlemmar betalar in en månadsavgift till a-kassan och om du blir arbetslös kan du få ut en viss ersättning under en begränsad period. Det finns dock många regler att känna till och villkor att uppfylla. Vi går igenom vad som gäller.

Hur gammal måste man vara för att skriva in sig på Arbetsförmedlingen?

Du kan delta i jobbgarantin för ungdomar om du är 16-24 år och är arbetslös och inskriven hos oss. Du behöver också uppfylla något av följande: Du har varit arbetslös på heltid under minst 90 dagar under de senaste 4 månaderna.

Hur länge förhöjd a-kassa?

I normala fall måste du ha arbetat i företaget under minst fem år innan du kan få ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt. Däremot kan du alltid söka ersättning från oss om du lägger ner verksamheten helt. Riksdagen har beslutat att förlänga det och reglerna fortsätter att gälla under hela 2022.