:

Vad är vommen?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är vommen?
 2. När ska man ge kraftfoder?
 3. Är Betfor kraftfoder?
 4. Vad gör kon när den idisslar?
 5. Hur många kilo hö äter en häst per dag?
 6. Vilka hästar behöver kraftfoder?
 7. Vad händer i kons bladmage?
 8. Hur fungerar en komage?
 9. Är kor idisslar?
 10. Vad händer i nätmagen?

Vad är vommen?

Vom är en av kons fyra magar. I vommen hamnar fodret allra föst när kon har ätit. Där arbetar sedan mikroorganismer med att jäsa fodret så det blir lättare smälta det. Vommen är mycket omtyckt av de som råutfodrar sina hundar.

När ska man ge kraftfoder?

Se alltid till att det finns minst 2 timmars vila mellan utfodring och träning. Har du inte tid för det så fodra din häst efter ridning. Om du måste träna hårt, så ge hästen kraftfoder 3 timmar före. 15 minuter efter utfodring kommer upplöst socker och stärkelse i form av glukos ut i blodet.

Är Betfor kraftfoder?

Saftfoder. Betfor innehåller mycket socker, vilket ger energi. Betfor ska användas som komplettering till annat foder och inte som huvudsaklig kraftfodergiva. Betfor ska alltid blötas och svälla innan det ges till en häst, annars kan hästen få foderstrupsförstoppning och/eller kolik när det sväller i magen.

Vad gör kon när den idisslar?

Kon börjar tugga, idissla, för att så småningom svälja en andra gång, till bladmagen där gräset blandas med vatten. Slutligen hamnar födan i löpmagen, den ”vanliga” magsäcken. Det kan ta upp till fyra dagar innan kon har bearbetat färdigt gräset. Kon idisslar 10-12 timmar per dygn och då vill hon helst ligga ner.

Hur många kilo hö äter en häst per dag?

Den rekommenderade minimummängden grovfoder (/hösilage) om hästen inte får gräs är 1,75-2 kg /hösilage per 100 kg häst per dag – den får mycket gärna få mer om den inte blir för tjock.

Vilka hästar behöver kraftfoder?

Trots att hästen är en gräsätare finns det i praktiken ett fåtal situationer då hästen behöverkraftfoder i sin foderstat:

 • Om hästen tappar hull. ...
 • Om proteinhalten är för låg. ...
 • Om hästen har speciella behov. ...
 • Behövs analys av fodret. ...
 • Ingen prestationshöjning med kraftfoder.

Vad händer i kons bladmage?

Bladmagen: När kon har tuggat färdigt, sjunker bollen ned i den tredje magen, som ältar den vidare. Löpmagen: Från bladmagen skickas den nästan nedbrutna födan över i den fjärde och egentliga magsäcken, löpmagen. Där finns en bakteriedödande syra för att undviker sjukdomar, när näringsämnena tas upp ur tarmarna.

Hur fungerar en komage?

Först tuggar kon gräset slarvigt och sväljer ner det i första magen, våmmen. En del grova strån åker upp i munnen och tuggas en gång till. Det kallas att idissla. När kon sväljer igen går maten vidare genom nätmagen som pumpar över födan till bladmagen.

Är kor idisslar?

Kon börjar tugga, idissla, för att så småningom svälja en andra gång, till bladmagen där gräset blandas med vatten. Slutligen hamnar födan i löpmagen, den ”vanliga” magsäcken. Det kan ta upp till fyra dagar innan kon har bearbetat färdigt gräset. Kon idisslar 10-12 timmar per dygn och då vill hon helst ligga ner.

Vad händer i nätmagen?

I förmagarna, våmmen/nätmagen/bladmagen tas allt socker snabbt upp av våmbakterierna och omvandlas till fria fettsyror, vilket är kons huvudsakliga ”bränsle”. Det mesta omvandlas till mjölksocker och går ut i juvret, bara en mindre mängd blir blodsocker.