:

Vad ska man äta för att minska fett?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man äta för att minska fett?
 2. Vad är proteinbrist?
 3. Hur mycket protein behövs för att minska kroppsvikt och Dag?
 4. Hur mycket protein ska man äta per dag?
 5. Varför Ska man få i sig protein när man tränar?
 6. Vad är god kvalitet protein?

Vad ska man äta för att minska fett?

Om du önskar att att kombinera minskad fettmassa och bevarad/ökad muskelmassa behöver du

 1. Äta mindre kalorier, men inte för lite.
 2. Styrketräna, men inte träna för hög volym.
 3. Äta mycket protein, sikta på 2 g/kg/dag men undvik att äta små doser av protein för frekvent.
 4. Sova ordentligt.
 5. Stressa mindre (kanske testa yoga?)

Vad är proteinbrist?

Växtbaserade livsmedel som kikärter, linser, bönor, quorn och tofu innehåller rikligt med protein. Dessutom finns det gott om proteintillskott för vegetarianer och veganer som tränar hårt. Om du varierar dina växtbaserade livsmedel tillräckligt mycket är det inga problem att undvika proteinbrist.

Hur mycket protein behövs för att minska kroppsvikt och Dag?

För personer över 65 år bör proteinet bidra med 15-20 procent av energin. Personer med låga energiintag, under 8 megajoule (MJ) eller 1920 kilokalorier (kcal) per dag, behöver öka andelen protein så att den fortfarande motsvarar cirka 1,1 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

Hur mycket protein ska man äta per dag?

För en man som väger 77 kg (medelvikt) och behöver 2 500 kcal/dag (medelbehov) så innebär det att 250–500 kcal ska komma från protein, alltså 62–125 g, vilket blir 0,8–1,6 g/kg som rekommenderat intag. Medelsvensken uppges äta någonstans kring 1,1–1,3 g protein per kg varje dag.

Varför Ska man få i sig protein när man tränar?

Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver "repareras". Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.

Vad är god kvalitet protein?

WHO definierar ”good quality protein” som protein med ett PDCAAS-värde på 1 eller högre . Det kan översättas till fullvärdigt, men vi använder oftare begreppet bra proteinkvalitet. De flesta animaliska livsmedel har hög proteinkvalitet.