:

Varför blir man blå om fingrarna?

Innehållsförteckning:

  1. Varför blir man blå om fingrarna?
  2. Får lätt blåmärken på fingrarna?
  3. Varför får jag blåmärken på händerna?
  4. Varför är min hand svullen?
  5. Vad orsakar svullnad?

Varför blir man blå om fingrarna?

Fingrar och/eller tår vitnar eller blir blåaktiga vid exposition för kyla eller i samband med emotionell stress. Även näsa och öron kan drabbas.

Får lätt blåmärken på fingrarna?

Ibland kan blåmärken som bildats av sig själv bero på en koagulationsrelaterad blodsjukdom. Benägenheten för blåmärken kan också ökas av läkemedel som påverkar blodkoagulationen. Läkarundersökningar behövs i följande situationer: Om flera blåmärken eller ett stort blåmärke (över 3 cm) bildas på huden utan orsak.

Varför får jag blåmärken på händerna?

Alla människor får blåmärken i samband med små skador. Blåmärken beror på att små blodkärl under huden går sönder så att blod rinner ut i det kringliggande området. Det tar en eller ett par dagar innan blodet sprider sig till huden och ett blåmärke syns.

Varför är min hand svullen?

Symtom i form av svullen hand kan vara ett tecken på att patienten kommer att utveckla skulder-hand-syndrom, reflex sympathetic dystrophy eller Complex regional pain syndrom (CRPS) (2, 5, 6).

Vad orsakar svullnad?

Svullnad beror på ett ökat ventryck och av att vätska läcker ut i vävnaderna. Svullnad föregås ofta även av vätskeansamling i kroppen och viktökning.