:

Vad innebär reaktiva Syreföreningar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär reaktiva Syreföreningar?
  2. Hur bildas ros?
  3. Vad kan man specifikt äta för att stödja kroppens försvar mot reaktiva syreföreningar?
  4. Vilka livsmedel innehåller antioxidanter?
  5. Vad består antioxidanter av?
  6. Vad innehåller flavonoider?
  7. Hur blir man av med fria radikaler?

Vad innebär reaktiva Syreföreningar?

ROS, "Reactive oxygen species") eller reaktiva syreradikaler är en grupp syreföreningar som är mycket reaktiva, i huvudsak på grund av att de är antingen fria radikaler eller lätt övergår i radikalföreningar. Några typiska exempel på reaktiva syreföreningar är superoxid, väteperoxid och hydroxylradikal.

Hur bildas ros?

Vid oxidativ stress bildas reaktiva syreföreningar (ROS) som påverkar celler både positivt och negativt. Låga nivåer ROS är involverade i cellernas signalöverföring, medan höga nivåer är toxiska och kan skada DNA, RNA samt initiera apoptos. De viktigaste ROS är superoxid, väteperoxid och hydroxylradikaler.

Vad kan man specifikt äta för att stödja kroppens försvar mot reaktiva syreföreningar?

Antioxidanter. Antioxidanter kan fungera genom att förhindra och neutralisera ett överskott av reaktiva syrearter. Vissa antioxidanter kan framställas av kroppen själv i form av enzymer. Vi kan också hitta antioxidanter som vitamin C och vitamin E och mineralerna selen, koppar och zink i maten.

Vilka livsmedel innehåller antioxidanter?

Bär innehåller mest antioxidanter. Ta för dig av: blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon och kråkbär som har ett högt innehåll. Granatäpple är en frukt som innehåller en stor mängd antioxidanter. Citrusfrukter är också ett bra val samt vindruvor, plommon, ananas, dadlar och kiwi.

Vad består antioxidanter av?

Bland de ämnen som räknas som antioxidanter hittar vi vitaminer, karotenoider, peptider, fenoler, enzymer och proteiner. Några antioxidanter producerar till och med kroppen själv – såsom bilirubin, urinsyra, katalas, glutationperoxidas (GPx), liponsyra och superoxiddismutas (SOD).

Vad innehåller flavonoider?

Omkring 70 procent av flavonoiderna i kosten kommer från dryck och frukt & bär. De viktigaste källorna verkar vara mörka bär, te, äpple och lök, men även grönkål, broccoli, stjälkselleri, citrusfrukter, blåbär, svarta vinbär och andra bär, örter och kryddor har ett tillräckligt högt innehåll.

Hur blir man av med fria radikaler?

Fria radikaler är molekyler som lätt reagerar med andra ämnen i kroppen, vilket under vissa omständigheter kan få negativa hälsoeffekter genom att celler skadas. Fria radikaler kan motverkas genom så kallade antioxidanter som är en vanlig ingrediens i olika kosttillskott.