:

Vad händer i Afghanistan 2022?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer i Afghanistan 2022?
  2. Hur ser ekonomin ut i Afghanistan?
  3. Hur är det i Afghanistan 2022?
  4. Hur stor andel av Afghanistans befolkning är talibaner?
  5. Är det fattigt i Afghanistan?
  6. Vilka varor exporterar Afghanistan?

Vad händer i Afghanistan 2022?

Efter nära 20 års amerikansk närvaro i Afghanistan lämnade den sista amerikanske soldaten landet den 30 augusti 2021. Då hade det gått två veckor sedan talibanerna överrumplade Afghanistan och resten av världen genom sitt snabba maktövertagande. 50+ artiklar senast uppdaterad 17 maj 2022 .

Hur ser ekonomin ut i Afghanistan?

Afghanistans naturresurser utgörs av bland annat naturgas, olja, järnmalm och koppar. Jordbruk är en stor del av landets ekonomi och 79 procent av befolkningen beräknades före 2021 vara beroende av jordbruket för sin försörjning.

Hur är det i Afghanistan 2022?

Krisen i Afghanistan 2021-2022 Halva befolkningen riskerar akut hunger. 3,4 miljoner människor är på flykt från våld i landet. Miljontals barn går inte i skolan. Kvinnors och flickors grundläggande rättigheter är under attack.

Hur stor andel av Afghanistans befolkning är talibaner?

Regeringen har ända sedan USA-invasionen 2001 varit beroende av NATO-styrkor för att behålla makten. År 2008 kontrollerade talibanerna 10 procent av landet.

Är det fattigt i Afghanistan?

Afghanistan är ett av Asiens fattigaste länder. En femtedel av hushållen lever i extrem fattigdom och 38 procent har bristande tillgång på mat. Den fackliga situationen: Den fackliga rörelsen i Afghanistan är svag och existerar i huvudsak i städerna.

Vilka varor exporterar Afghanistan?

De viktigaste lagliga exportvarorna var frukt, grönsaker, samt torkad frukt, mattor, bomull och karakulskinn. De främsta importvarorna är livsmedel, petroleumprodukter, fordon, maskiner och textilier.