:

Vad är körtel bakom näsan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är körtel bakom näsan?
  2. Hur tar man bort polyp i näsan?
  3. Hur ser en körtel ut?
  4. Hur vanligt är cancer i näsan?
  5. Kan du ha näspolyper?
  6. Varför får barn näspolyper?
  7. Vad är en näspolyp?

Vad är körtel bakom näsan?

Bakom näsan finns en körtel som ingår i kroppens försvar mot infektioner. Den växer under barndomen och kan bli så stor att barnet får besvär, till exempel svårigheter att andas genom näsan. Då kan körteln behöva opereras bort.

Hur tar man bort polyp i näsan?

Polyperna kan opereras bort om du inte blir bättre efter behandling med nässprej. Hur operationen går till beror på var i näsan och bihålorna polyperna sitter. Vid lindriga besvär kan operationen göras i lokalbedövning och då kan du lämna mottagningen direkt efter operationen.

Hur ser en körtel ut?

Körtlarna kan kännas på friska barn Du kan ofta känna lymfkörtlarna på barn även om hen inte är sjuk. På vuxna är lymfkörtlarna ungefär lika stora som ett risgryn och brukar inte kännas.

Hur vanligt är cancer i näsan?

En förhållandevis vanlig undergrupp av näs- och bihålecancer är malignt slemhinnemelanom. Alla tumörformer sammantaget är det dock en relativt ovanligt förekommande cancer med cirka 60–70 fall årligen i Sverige.

Kan du ha näspolyper?

Näspolyper sitter oftast så långt in i näsan att du inte kan se dem själv. Du kan ha en eller flera polyper, de kan också variera i storlek. Det är inte farligt att ha näspolyper men de kan göra det svårt att andas genom näsan. Det är också viktigt att utesluta andra orsaker till besvären om de är långdragna.

Varför får barn näspolyper?

Det är ovanligt att barn får näspolyper. I dessa sällsynta fall bör barnet undersökas av en barnläkare eller en öron-näsa-halsläkare. Näspolyper är inte detsamma som adenoiden eller körteln bakom näsan, som ibland kallas för polyp bakom näsan. Körteln bakom näsan sitter i översta delen av svalget och består av lymfvävnad.

Vad är en näspolyp?

En näspolyp kommer från slemhinnan i näsan och ser ut som en liten stjälk eller knopp. Du kan oftast inte se om du har näspolyper själv eftersom de sitter långt in i näsan. Små polyper ger oftast inga symtom alls men om polyperna blir större kan du få besvär framför allt med nästäppa.