:

Hur bildas olika moln?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bildas olika moln?
  2. Hur ser åsk moln ut?
  3. Vad betyder höga moln?
  4. Hur tolkar man moln?
  5. Var åskar det?
  6. Vad är kalla moln och varma moln var finns de?

Hur bildas olika moln?

Majoriteten av moln består av små vattendroppar eller iskristaller. Moln uppstår vanligen när fuktig luft tvingas röra sig uppåt och då avkyls. Då kondenserar vattenångan i luften och blir till små vattendroppar eller iskristaller.

Hur ser åsk moln ut?

Kännetecken: Många molntussar på hög höjd, ibland med strimmor av blå himmel emellan. På sommaren kan molnen ibland växa på höjden och påminner då om stackmoln högt upp i atmosfären. Är ibland ett tecken på att det kan bli åska senare under dagen.

Vad betyder höga moln?

Höga moln är moln som ligger på en höjd av 5 km eller mer, och hit hör bland annat Cirrus (fjädermoln). Cirrus är tunna trådiga och ibland diffusa molnslöjor som består av iskristaller. Även Cirrostratus (slöjmoln) som ofta är helt diffusa skikt tillhör de höga molnen. De är så tunna att solen lyser igenom.

Hur tolkar man moln?

Stackmoln. Vita och bulliga moln som ibland är mörka undertill. Så länge molnen är lika höga som breda ger de inget regn, utan mest fint väder med lätt eller växlande molnighet. Dessa moln växer dock oftast till sig under dagen och blir som störst under eftermiddagen.

Var åskar det?

SMHI registrerar blixturladdningar i Sverige med hjälp av ett blixtlokaliseringssystem. På nio platser runt om i landet finns sensorer som registrerar elektromagnetiska pulser. De nio sensorerna finns i Vitemölla, Visby, Såtenäs, Västerås, Malung, Östersund, Umeå, Luleå och Kiruna.

Vad är kalla moln och varma moln var finns de?

Man skiljer på tre olika typer. Varma moln, som är moln där temperaturen är mer än -10 °C. Dessa består i princip uteslutande av vattendroppar. En särskild grupp av varma moln är de så kallade kolloidalt stabila molnen som består av små vattendroppar med liten storleksskillnad.