:

Hur lätt är det att få hjärtmuskelinflammation?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lätt är det att få hjärtmuskelinflammation?
  2. Hur behandlas myokardit?
  3. Hur behandlas hjärtmuskelinflammation?
  4. Är myokardit dödligt?
  5. Hur kollar man om man har hjärtmuskelinflammation?

Hur lätt är det att få hjärtmuskelinflammation?

Alla kan få hjärtmuskelinflammation, oavsett ålder. Det gäller även personer som är friska i övrigt. Risken att drabbas ökar om du tränar eller arbetar hårt samtidigt som du har feber eller ont i halsen, det vill säga om du har en infektion i kroppen.

Hur behandlas myokardit?

Behandling. De allra flesta patienter med akut myokardit och som utvecklar dilaterad kardiomyopati med nedsatt vänsterkammarfunktion, svarar i regel bra på standardbehandling för hjärtsvikt inkluderande diuretika, ACE-hämmare alternativt A2-blockare samt betablockare.

Hur behandlas hjärtmuskelinflammation?

Behandling. Hjärtmuskelinflammation går oftast över utan behandling. Du får smärtlindrande läkemedel om du har ont. Det är vanligt att bli inlagd på sjukhus under några dagar för att hjärtats funktion behöver kontrolleras.

Är myokardit dödligt?

Sådan myokardit är sällsynt, men kan innebära att tillståndet är livshotande och då kräva snabb specialistbehandling. I sällsynta fall ses en övergång till kronisk hjärtsjukdom och kardiomyopati. Det är känt sedan tidigare att sars-virus kan penetrera hjärtat liksom många andra vävnader.

Hur kollar man om man har hjärtmuskelinflammation?

Du får berätta om dina besvär och läkaren gör en kroppsundersökning. Vanligtvis undersöks du med EKG för att se hur hjärtat fungerar. Du får också lämna blodprover. Ibland behövs fler undersökningar som till exempel lungröntgen, ultraljud eller magnetkameraundersökning av hjärtat.