:

Vad innebär att man äter varierad kost och varför är det viktigt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär att man äter varierad kost och varför är det viktigt?
  2. Vad kan det innebära att äta allsidigt?
  3. Varför är det viktigt att äta regelbundet?
  4. Varför är det viktigt att äta allsidigt?
  5. Varför är det så viktigt att måltiderna fördelas jämnt över hela dagen?

Vad innebär att man äter varierad kost och varför är det viktigt?

Genom att äta varierat får vi lättare i oss alla närings- ämnen kroppen behöver, samtidigt som det minskar risken att få i sig för mycket av oönskade ämnen som kan finnas i maten. Dåliga matvanor hör till de faktorer som ökar risken allra mest för hjärt- och kärl- sjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer.

Vad kan det innebära att äta allsidigt?

Men som med så mycket annan mat handlar det om balans och att ha en allsidig kost. Ät varierat med protein från flera olika källor som kött, fisk, kyckling. Glöm inte att äta mycket av de viktiga grönsakerna.

Varför är det viktigt att äta regelbundet?

Att äta regelbundet ökar chansen att få tillräckligt med energi och näring under dagen. Kroppen får lättare att känna hunger och mättnad. Tre större måltider varje dag (frukost, lunch och middag) och 1-3 planerade mellanmål är bra. Det är inte klockslagen som är viktiga utan regelbundenheten.

Varför är det viktigt att äta allsidigt?

Genom att äta allsidigt och varierat får du en bra balans i kosten. Kött ger dig många viktiga näringsämnen. Kött innehåller högvärdigt protein, järn, andra mineraler och vitaminer.

Varför är det så viktigt att måltiderna fördelas jämnt över hela dagen?

Det är också viktigt att fördela måltiderna jämnt över dagen. Hela kroppen fungerar bättre och det är lättare att äta lagom mycket om man äter regelbundet. Detta ger dig också ett jämnt blodsocker som förebygger svackor med till exempel huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter.