:

Hur minskar män risken för hudcancer?

Innehållsförteckning:

 1. Hur minskar män risken för hudcancer?
 2. Vad ökar risken för tarmcancer?
 3. Hur lätt är det att få hudcancer?
 4. Hur många överlever malignt melanom?
 5. Hur vanligt är det med hudcancer?
 6. Kan man dö av malignt melanom?
 7. Har du insjuknat i melanom?
 8. Vad är malignt melanom?
 9. Vad är lentiginöst melanom?
 10. Vad är nodulärt melanom?

Hur minskar män risken för hudcancer?

Rör på dig

 • Undvik alkohol. Alkohol ökar risken för flera olika cancerformer. Läs mer om sambandet här.
 • Sola säkert. Ohälsosamma solvanor ökar risken för hudcancer. Det här ska du tänka på.
 • Vaccinera dig. Cancer kan orsakas av virus och bakterier. ...
 • Tidig upptäckt spelar roll. Att cancern upptäcks tidigt spelar stor roll.

Vad ökar risken för tarmcancer?

Livsstilsfaktorer som övervikt, höga blodfetter, högt blodtryck och blodsocker innebär ökad risk för cancer i tjocktarm och ändtarm, oavsett undertyp av sjukdomen.

Hur lätt är det att få hudcancer?

För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är således sunda solvanor. Varje år får 35 0 personer den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer. Utöver det får 4 200 personer i Sverige den allvarligare formen malignt melanom.

Hur många överlever malignt melanom?

Mellan 80 och 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas. Prognosen för denna cancerform har förbättrats på senare tid.

Hur vanligt är det med hudcancer?

Hudcancer (exklusive malignt melanom) är idag den näst vanligaste cancerdiagnosen i landet hos både män och kvinnor, enligt statistik som Socialstyrelsen publicerade i december. Under 20 personer i Sverige denna diagnos, som nästan uteslutande omfattar skivepitelcancer. År 2009 var antalet 4410 personer.

Kan man dö av malignt melanom?

Basaliom är den vanligaste formen av hudcancer – den växer långsamt och sprider sig sällan i kroppen. Skivepitelcancer och malignt melanom växer ofta fortare, djupare och kan ge metastaser. De flesta som behandlas tidigt blir av med sjukdomen, men spridd hudcancer kan ibland vara livshotande.

Har du insjuknat i melanom?

De som insjuknat i malignt melanom kan ofta leva livet som vanligt efter behandlingen. Återbesök kan krävas för att försäkra att du inte drabbats av ett återfall. Ärrvävnaden, omkringliggande hud och lymfkörtlar undersöks. Vid somliga tillfällen krävs cellprover och röntgenundersökningar.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden. De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras.

Vad är lentiginöst melanom?

Akralt lentiginöst melanom är en sällsynt form av malignt melanom, som är helt oberoende av solexponering. Den här typen av melanom sitter ofta vid handflatan, foten, fotsulan eller under naglarna. Melanomet kan misstas för fotsvamp, nagelsvamp eller långvariga sår.

Vad är nodulärt melanom?

Nodulärt melanom. Nodulärt melanom, eller knutformat melanom, växer redan tidigt ner i huden. Melanomet är vanligare bland personer över 50 år. Det sitter ofta på huvudet eller halsen. Akralt lentiginöst melanom. Akralt lentiginöst melanom är en ovanlig typ av malignt melanom som inte alls beror på solstrålning.