:

Vad är Jom Kippur och Chanukka?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Jom Kippur och Chanukka?
  2. Hur får man en kippa att sitta fast?
  3. Vad betyder det om en religion är linjär?
  4. När bära kippa?
  5. Är kippan?

Vad är Jom Kippur och Chanukka?

Under det judiska året firas många högtider, de viktigaste är: Nyårsfesten - Rosh Hashana, försoningsfesten - Yom Kippur, ljusfesten - Chanukka, den judiska påsken – Pesach, veckofesten - Shavuot och Lövhyddohögtiden - Sukkot.

Hur får man en kippa att sitta fast?

– Har man hår så kan man ju använda hårnål. Det är nog det vanligaste, också bland männen, säger Daniel Jonas. – Men har man inte hår så är ju kalotten formad så att den passar huvudet och sitter därför oftast ganska bra.

Vad betyder det om en religion är linjär?

Islam är en linjär religion i likhet med judendom och kristendom - det finns en början, en världshistoria och ett slut. Skapelsen hittas i lite olika delar av Koranen. Gud skapar världarna, inte bara vår utan även andra dimensioner.

När bära kippa?

Mest känd är kippan som på jiddisch heter yarmulke. Det är en huvudbonad, oftast en kalott eller huvudduk, som främst bärs av judiska män när de besöker synagogan. Det är ett tecken på vördnad inför gud och ortodoxa judiska män bär den alltid.

Är kippan?

Kippa, på jiddisch kallad yarmulke eller kapl, är en huvudbonad i form av en huvudduk eller kalott och som traditionellt bärs av judiska män i synagogan och vid andra religiösa tillfällen som ett tecken på vördnad inför Gud.