:

Vad gör ett topplock?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör ett topplock?
  2. Hur kyls ventilerna ner i motorn?
  3. Vad händer när topplocket går?
  4. Hur ser man att topplockspackningen har gått?
  5. Hur lång tid tar det att byta topplockspackning?
  6. Hur svårt är det att byta topplockspackning?
  7. Vad kan hända om man kör med trasig topplockspackning?

Vad gör ett topplock?

Topplockets huvuduppgift är att stänga motorns förbränningskammares övre del. Den övre delen av motorn kallas topplocket och den nedre delen kallas motorblocket. Topplocket, eller cylinderhuvudet som den även kallas, sitter ovanpå motorn och stänger förbränningskammaren.

Hur kyls ventilerna ner i motorn?

Oljan stannar kvar där den skall och smörjer komponenter såsom vipparmar stötstänger, kamaxel, kamdrivning, lyftare osv. Oljans funktion är att konditionera tätningar så de inte torkar ut, spricker och läcker samt att kyla ventilerna och hålla rena dem från beläggningar.

Vad händer när topplocket går?

Bilens topplock utsätts för konstant press från vatten, olja, avgaser och bränsle. Packningen både täter och separerar olja och vatten som passerar genom blocket och cylinderhuvudet. Om en topplockspackning går sönder så är det på grund av överhettning.

Hur ser man att topplockspackningen har gått?

Ett problem med topplockspackning är att det är svårt att se om den har gått sönder utan specialverktyg. Några tecken på att den är trasig kan vara om du märker att du har olja i kylarvattnet eller om det samlas tjocka oljerester kring oljelocket. Det kan även komma vit rök ur avgasröret.

Hur lång tid tar det att byta topplockspackning?

”Jag byter topplockspackning på 3-4 timmar”

Hur svårt är det att byta topplockspackning?

Att byta topplockspackning för en bra mekaniker är inte svårt men det är lite tidskrävande. Sen så kan det vara mer som hänt, toppen är för ojämn, skador i cylindrarna osv....

Vad kan hända om man kör med trasig topplockspackning?

Topplockspackningen ser till att din motor håller tätt och att det inte blir något motorläckage. Det är en mycket viktig del på din bil eftersom ett läckage kan orsaka stora skador som blir extremt dyra att laga. I värsta fall behöver du byta hela motorn, något du vill undvika till varje pris.