:

Vad är vernal konjunktivit?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är vernal konjunktivit?
  2. Är ögoninflammation bakteriell?
  3. Vad ska man göra när det kliar i ögonen?
  4. Vilken bakterie orsakar ögoninflammation?
  5. Vad är konjunktivit?

Vad är vernal konjunktivit?

Inom vården så benämner man ögoninflammation som konjunktivit enligt dessa befattningar: Vernal Konjunktivit – Denna ögoninflammation uppstår på bindhinnan och drabbar främst barn som är mellan 5 och 15 år gamla. Kan drabba vuxna också men det är inte lika vanligt.

Är ögoninflammation bakteriell?

Ögoninflammation beror oftast på att du har fått en infektion i ögat. En infektion orsakas av att ett så kallat smittämne angriper kroppen. De vanligaste smittämnena är virus och bakterier.

Vad ska man göra när det kliar i ögonen?

Det första du bör göra om det kliar i ögonen att skölja det med vatten. Om du fått skräp i ögonen hjälper en sköljning oftast omgående. Torra ögon kan även behandlas med receptfria tårersättningsmedel. Ett annat alternativ är ögongel som har fördelen att den stannar lite längre i ögat än vad ögondroppar gör.

Vilken bakterie orsakar ögoninflammation?

Ögoninflammationer är oftast orsakade av bakterier eller virus som infekterar ögat i samband med en förkylning. Infektionen är smittsam så det är viktigt att vara noggrann med att tvätta händerna. Hos barn beror ögoninflammationer vanligtvis på en bakterie som kallas Haemophilus influenzae eller så kallade adenovirus.

Vad är konjunktivit?

Inflammation i ögats bindehinna (konjunktiva) kan uppkomma av flera orsaker, till exempel infektioner, allergier och olika irritativa agens. Infektiös konjunktivit är ett vanligt tillstånd och uppkommer ofta i anslutning till en övre luftvägsinfektion, framför allt hos barn.