:

Varför innehåller fullkornspasta ofta högre halter kadmium än vanlig pasta?

Innehållsförteckning:

  1. Varför innehåller fullkornspasta ofta högre halter kadmium än vanlig pasta?
  2. Varför är fullkornspasta bättre än vanlig?
  3. Var lagras tungmetaller i kroppen?
  4. Är fullkornspasta bättre för magen?
  5. Vad är det för skillnad på fullkornspasta och vanlig pasta?

Varför innehåller fullkornspasta ofta högre halter kadmium än vanlig pasta?

Högst halter finns i regel i fullkornspasta, då skalet på vetet innehåller mest kadmium, men enligt Livsmedelsverket överväger det nyttiga med fullkornet riskerna med kadmium.

Varför är fullkornspasta bättre än vanlig?

Fullkornsprodukter är rika på järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler. Fullkorn innehåller också så kallade växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur sänker halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.

Var lagras tungmetaller i kroppen?

Småbarn kan få i sig bly genom förtäring av damm och jord. Bly återfinns i många organ men ansamlas särskilt i skelett, där halveringstiden är lång (5–10 år). Mätning av blyhalt i blod är det klassiska sättet att kartlägga hur mycket bly vi får i oss.

Är fullkornspasta bättre för magen?

— Hårda fibrer som finns i fullkornspasta och grovt bröd, är inte särskilt snälla mot magen. Om du äter fullkornsbröd till frukost, mörk fullkornspasta till lunch och sedan fullkornsbulgur till middag blir det för mycket för magen.

Vad är det för skillnad på fullkornspasta och vanlig pasta?

Durumvete är rikt på protein och gluten och det vete man oftast använder för att tillverka både fullkorns- och vanlig pasta (till fullkornspasta används hela vetekornet medan vanlig pasta görs på siktat mjöl).