:

Vad är Fölsjuka?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är Fölsjuka?
 2. Hur många gånger bajsar ett föl?
 3. När kan man släppa ut ett föl?
 4. Hur mycket sover ett föl?
 5. Hur mycket microlax till föl?
 6. Hur ofta verkar man ett föl?
 7. Vad väger en fölunge?
 8. Hur lång tid tar det för ett föl att äta 1 kilo grovfoder?
 9. När kommer Fölbrunsten?
 10. Hur mycket hö ska ett föl äta?
 11. Hur många microlax kan man ta?

Vad är Fölsjuka?

Fölsjuka är en allvarlig bakterieinfektion som drabbar fölet under de första levnadsveckorna när fölets egna antikroppar inte ger fullt skydd.

Hur många gånger bajsar ett föl?

Fölet kissar normalt inom 8-10 timmar. Fölet bajsar mekonium från födsel och upp till 24 timmar. Kontakta veterinär om den har besvär och krystar utan att få avföring eller har koliksymtom. Mekoniumförstoppning kan vara allvarligt om det inte behandlas i tid.

När kan man släppa ut ett föl?

Föl som föds på våren när det börjar bli varmt och torrt ute kanut med sin mamma redan första dagen om det inte har fötts utomhus. Sto och föl bör då hållas ensamma i egen hage de första timmarna för att kunna etablera en bra kontakt mellan varandra.

Hur mycket sover ett föl?

Försök att iaktta utan att störa. För ett normalt föl består livet av att dia, kissa, bajsa, galoppera lite i boxen och att sova. Ett normalt föl sover mycket men vaknar mellan tre och sju gånger i timmen.

Hur mycket microlax till föl?

Microlax används vid tillfällig förstoppning och är ett snabbverkande mikrolavemang . Den mjukar upp hård avföring utan att irritera tarmen. Microlax är framtagen för humansidan, men kan även användas för föl som har förstoppning.

Hur ofta verkar man ett föl?

– Om det inte finns stora problem som förutsätter att man börjar tidigare ska man verka fölets hovar första gången när det är ungefär en månad gammalt. Därefter kollar man hovarna varje månad, säger Curtis.

Vad väger en fölunge?

Pratade med veterinären idag och en häst av swb modell, där brukar man säja att fölen väger ca 10 % av stoet vikt. Mitt lilla sto väger max 500 kg, alltså va ett 70 kg föl för henne stort.

Hur lång tid tar det för ett föl att äta 1 kilo grovfoder?

Stora variationer i tid I den andra gruppen var variationen något mindre, men fortfarande mellan 19 och 33 minuter per kilo torrsubstans av fodret. Även här skilde sig tiden åt för en specifik häst och kunde variera mellan 7 och 31 minuter per tillfälle.

När kommer Fölbrunsten?

Efter en fölning brukar den första brunsten, fölbrunsten, uppträda redan efter 6-10 dagar.

Hur mycket hö ska ett föl äta?

Ett grovfoder till föl rekommenderas innehålla 9,5 MJ/kg torrsubstans (ts) och minst 75 g smb rp/kg ts för att innehålla tillräckligt med näring. Fölet måste ha ett grovfoder med högt näringsinnehåll då de inte orkar att ätamycket grovfoder på grund av en liten mage (Andersson, 2006).

Hur många microlax kan man ta?

Förslag på doser och preparat: Till barn från 4 månader ges 0,5 Microlax och till barn äldre än 1 år ges 1 hel Microlax, Klyx eller Resulax. Vid långvarig förstoppning kan behandlingen upprepas en gång dagligen i en vecka, därefter varannan dag i en vecka.