:

Vad kan vi möjligen säga om religion utifrån de hällristningar som vi känner till från bronsåldern i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan vi möjligen säga om religion utifrån de hällristningar som vi känner till från bronsåldern i Sverige?
  2. Vad trodde man på Jägarstenåldern?
  3. Vad gjorde man kläder av på bronsåldern?
  4. Hur gjorde man brons på bronsåldern?
  5. Vilka förändringar skedde från jägarstenåldern till järnåldern?
  6. Vad hade man på sig under bronsåldern?
  7. Hur hittar man brons?

Vad kan vi möjligen säga om religion utifrån de hällristningar som vi känner till från bronsåldern i Sverige?

Hällristningar och religion I Norden finns därför kvarlevor från bronsåldern i form av hällristningar. Sammanfattningsvis ger bronsåldersristningarna en inblick i epokens religiösa handlingar och seder, främst i form av soldyrkan och fruktbarhetsriter.

Vad trodde man på Jägarstenåldern?

Man kunde tro att det fanns andar i träd, berg och sjöar som man skulle vara snäll mot och att andarna från de människor som dött – förfäderna – fanns kvar bland de levande. Man kunde också tro att det fanns speciella människor som kunde prata med djur, andar och själar, så kallade schamaner.

Vad gjorde man kläder av på bronsåldern?

Kläderna under bronsåldern var inte djurhudar man bara svepte omkring sig, man hade både byxor, skjortor, klänningar, blusar och tröjor som vävdes på stående vävstolar. Materialen till kläderna var förutom väl arbetat skinn också ull och lin som man vävt.

Hur gjorde man brons på bronsåldern?

Man var tvungen att ha tillräckligt med koppar och tenn, eller trasiga bronsföremål man kunde gjuta om. Sedan behövdes en ugn med mycket ved och blåsbälgar för att att få upp bronsen i smälttemperatur. Brons smälter runt 800 grader och blir lättflytande som vatten vid ungefär 1100 grader.

Vilka förändringar skedde från jägarstenåldern till järnåldern?

Det blev nu ännu varmare i Skandinavien, och växtlighet och djurliv förändrades. De kala vidderna ersattes av stora skogar. Renen blev ovanlig, men älg, hjort och uroxe blev vanligare...

Vad hade man på sig under bronsåldern?

Männen kunde under den tidiga stenåldern använda sig av ett tygstycke som lades omlott runt midjan och bars tillsammans med en mantel, det förekom även att man hade en mössa av skinn eller ylle. Lite längre fram tillkom sedan de klädesplagg som vi idag bär, om än i en enklare variant.

Hur hittar man brons?

Brons är en "legering". Det betyder att den är en blandning av olika metaller och inte kan hittas naturligt. Brons är en blandning av ungefär 9/10 koppar och 1/10 tenn. Både koppar och tenn kan hittas naturligt.