:

Vad är tovad ull?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är tovad ull?
  2. Hur Våttovar man?
  3. Är merinoull Stickigt?
  4. Vad betyder det att ullen filtar sig?
  5. Vad kan man göra med tovad ull?
  6. Hur valkar jag vantar?
  7. Vad kan man göra med fårull?

Vad är tovad ull?

Tovning innebär att man med hjälp av såpa och varmt vatten arbetar samman, oftast kardad men ej spunnen och vävd eller stickad ull, till tyg eller färdiga produkter. Med metoden tillverkas vantar, strumpor, inläggssulor, hattar, västar, väskor men även filtar och täcken liksom konstverk.

Hur Våttovar man?

Våttovning går helt enkelt ut på att massera, gnugga, knåda och på olika sätt bearbeta ull med vatten, och ofta såpa eller tvål, för att få ullen att tova ihop sig. Beroende på vad man tovar, och i olika steg i processen, kan man använda olika redskap. En klassiker är ju gamla tvättbrädor.

Är merinoull Stickigt?

ull upplevs som stickigt beror det på att det finns grova fibrer i ullen som inte viker undan för huden utan sticker rakt på. Ju finfibrigare ull desto mjukare upplever vi den. Grova fibrer på över 28 mikron kan kännas stickiga.

Vad betyder det att ullen filtar sig?

Ull kan faktiskt bilda tyg helt av sig själv. Man säger att den filtar sig. Ull är det enda materialet som kan göra det. Av det tovade tyget kan du sy kläder eller andra saker.

Vad kan man göra med tovad ull?

Du kan även göra t. ex. grytunderlägg, mattor, kuddar, smycken eller väskhandtag av ullbollar. Tovade bollar i ull sydda tätt bredvid varandra ger en härlig yta.

Hur valkar jag vantar?

Blöt din vante i handvarmt vatten och ringla över lite såpa eller hårschampo. Ta sen vanten och gosa ihop den i handen ungefär som man kramar en snöboll. Det skall vara så mycket vatten i vanten så såpan löddrar. Kläm en stund, då väcks ullfibrerna och börjar vandra i varandra.

Vad kan man göra med fårull?

Tova ullbollar i tvättmaskin Tovade bollar av fårull är bra till mycket och ett väldigt enkelt sätt att göra dem är att använda en nylonstrumpa och en tvättmaskin. Man trycker in en näve kardad ull i strumpbyxan och gör en knu…