:

Hur säger man k?

Innehållsförteckning:

  1. Hur säger man k?
  2. Är K och G ljudet?
  3. Vad är 10 k?
  4. Hur uttalas K?
  5. Hur låter bokstaven O?

Hur säger man k?

K-ljudet görs långt bak i munnen genom att tungans bakre del nuddar gommen (= bakre delen av ”taket” i munnen). T-ljudet görs långt fram i munnen genom att tungspetsen sätts bakom framtänderna i överkäken. Titta i spegeln tillsammans med barnet så kan ni lättare se hur ni ska göra.

Är K och G ljudet?

K- och g-ljuden är krångliga ljud. Det är vanligt att förskolebarn blandar ihop dem med t-och d-ljuden. Här följer logoped Elvira Ashbys bästa tips för hur du hjälper barnen med uttalet av just K och G.

Vad är 10 k?

svarade jag – som är ganska ny på Instagram och inte har så bra koll… – Ja, det betyder att du har över 10.000 followers! Har man det så byts siffrorna ut mot ett K!

Hur uttalas K?

Det vanligaste uttalet i svenskan för k före vokal är att om vokalen är e, i, y, ä och ö uttalas k med tj-ljud (kind, kika, kedja m. fl.) medan övriga vokaler ger uttal med /k/. Vissa lånord följer originalspråkets uttal, medan andra försvenskas.

Hur låter bokstaven O?

O är rund som ett jordklot och har man ett O kan man säga både otäck och ost. Ooooo låter det när hunden ylar i natten. Ja, bästa bokstaven är O! Ett lekfullt program om hur bokstäverna ser ut och låter.