:

Hur används halm?

Innehållsförteckning:

  1. Hur används halm?
  2. Vad är halm gjort av?
  3. Vad är hö gjort av?
  4. Vad kostar halm per kilo?
  5. Kan man isolera med halm?
  6. Hur lagras halm?
  7. Hur framställs hö?
  8. Vad kallas bollar fyllda med hö?
  9. Vad kostar en Storbal halm?

Hur används halm?

Användning. Halm används framförallt som strö (stoff för urinabsorption) till djur, bland annat hästar och kaniner. Den används också som foder, men innehåller mindre näring än hö. Innan den används på detta sätt brukar den hackas i småbitar, hackelse, i ett hackelseverk.

Vad är halm gjort av?

Halm är en biprodukt från spannmålsodling (havre, korn, vete, råg, rågvete) och har ett energiinnehåll på runt 6 MJ per kg ts, men innehåller inget smältbart råprotein. Många föredrar havrehalm eller vetehalm, men även kornhalm och råghalm/rågvetehalm kan fungera bra.

Vad är hö gjort av?

Det består av olika växter (oftast gräs, klöver och diverse ärtväxter) som växer upp och sedan skördas. Förr i tiden var det vanligt att man torkade sitt på så kallade hässjor, det vill säga en ställning i (vanligtvis) trä som man lägger upp sina skördade växter på för att låta det torka.

Vad kostar halm per kilo?

– Priset i Sverige är i dag runt 2 kronor per kg säger Per och i höst blir det minst 50 öre högre. Priserna verkar dock variera mycket. Kussiniemi Gödning och Lantbruksprodukter, som förmedlar halm och grovfoder, köper just nu in halm i södra Sverige i nivån 1:40 kronor per kg.

Kan man isolera med halm?

Bra isoleringsförmåga Ur ett värmeisoleringsperspektiv funkar halmbalar mycket bra. Studier visar att en vägg av halmbalar presterar cirka 20-25 procents bättre isoleringsförmåga jämfört med konventionella isoleringsmaterial. Halmstrån innehåller luft och cellulosaceller som isolerar.

Hur lagras halm?

De kommer att använda stora mängder halm för att producera värme och el. Halmpannan kommer att vara på 45 MW. Årsbehovet av halm kommer att vara c:a 80 000 ton eller c:a 160 000 st storbalar med måtten 2,5*1,2*1,3 meter och vikten 500 kg. I Danmark har de eldat och lagrat halm i snart 50 år.

Hur framställs hö?

Förr torkades höet ute på fältet i någon form av hässja. Idag görs det i regel "på slag", liggande utbrett på fältet i 3–5 dagar. Höet vänds regelbundet för att snabba på torkningen och pressas sedan samman genom balning med balmaskin till höbalar.

Vad kallas bollar fyllda med hö?

Ensilagebalar kan även utformas i form av fyrkantiga balar, lika de klassiska höbalarna, men "i jätteformat". Kallas för storbalar.

Vad kostar en Storbal halm?

ProduktMått(b x h x l)Pris (inkl moms)
hö, storbal80x90x2401,65
hösilage, storbal80x90x160slutsålt
hösilage, småbal i 10-pack80x90x1602,60
halm, småbal40x45x90slutsålt