:

Hur fungerar Rakel?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar Rakel?
  2. När det blir kris i Sverige var kan du få information från myndigheter?
  3. Vad behövs om det blir kris?
  4. När krisen kommer radio?
  5. Hur talar man i Rakel?
  6. Vad gör man om flyglarmet går?
  7. När går flyglarmet?

Hur fungerar Rakel?

Kommunikationen i Rakelnätet fungerar i stort sett som i ett vanligt mobiltelefonnät – all trafik går via ett nätverk av fasta basstationer med radiomaster. Men en stor skillnad mot ett mobiltelefonnät är att Rakel utöver kommunikation mellan två användare också ger möjlighet till en effektiv gruppkommunikation.

När det blir kris i Sverige var kan du få information från myndigheter?

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis. använda i bilen.

Vad behövs om det blir kris?

Bra innehåll i en krislåda För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Om din familj skulle bli isolerad på grund av smitta, hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver vi också ta hand om varandra extra väl.

När krisen kommer radio?

Lyssna på radio I en kris ska du ska lyssna på din lokala P4-kanal. Där får du veta viktiga detaljer om hur läget är i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång.

Hur talar man i Rakel?

Hur pratar jag? En fördel med Rakel är att du lär dig att uttrycka dig enkelt och direkt. När du trycker på PTT-knappen så håller du den intryckt, säger det du ska, och släpper knappen. Du har 60 sekunder på dig att prata sen bryts det automatiskt.

Vad gör man om flyglarmet går?

Hör du signalen när larmet inte är ett test (vilket det är varje första helgfria måndag i mars, juni, september och december) ska du:

  1. Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation.
  2. Lyssna på radion / inhämta information. ...
  3. Skyddsrummen används endast vid risk för krig.
BE

När går flyglarmet?

Varningssystemet, VMA, testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.