:

Hur borstade man tänderna förr i tiden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur borstade man tänderna förr i tiden?
  2. Varför Uppfans tandborsten?
  3. Vad heter slipmedel i tandkräm?
  4. När började man laga tänder?
  5. När kom den första tandborsten?
  6. Vem kom på tandkräm?
  7. När började Folktandvården?

Hur borstade man tänderna förr i tiden?

Sumererna använde tandpetare redan på 3000-talet f.Kr. I Indien, på 500-talet f.Kr., rengjorde man tänderna med en gren, vars fibrer skilts från varandra i ena änden, så att de bildade en slags borste. På samma sätt gjorde man inom det arabiska kulturområdet, där man använde sig av en gren från arraksträdet – en siwak.

Varför Uppfans tandborsten?

Tuggad pinne blir borst från svin Profeten Mohammed ska ha varit en flitig användare av pinnar från ”tandborstbusken”. Till och med på sin dödsbädd ska han ha använt sin siwak, som dessa tandborstar kallades. De första tandborstarna som liknar de vi använder idag konstruerades i Kina redan 1498.

Vad heter slipmedel i tandkräm?

Du kan använda tandkräm som innehåller kaliumnitrat. Det formar ett skydd på tanden och minskar ilningarna. Undvik tandkrämer med slipmedel, sådana som har en whitening-effekt. Vänd dig till en tandläkare eller tandhygienist för att utreda orsaken bakom ilningarna.

När började man laga tänder?

När man började använda amalgam för att laga tänder är inte känt men man har funnit spår av silverpasta i tandhål redan från Tangdynastin på 600-talet. I västvärlden introducerades bruket i Frankrike i mitten av 1800-talet.

När kom den första tandborsten?

Troligtvis har han kommit över eltandborsten under denna tid. Den elektriska tandborsten uppfanns av Dr Philippe Guy Woog i Schweiz 1938 och och började säljas i större omfattning 1954 av Schweiziska Broxo, senare Broxodent, både i Schweiz och på export.

Vem kom på tandkräm?

Visste du att det var en svensk tandläkare som var först med att ta fram fluortandkräm? Mannen hette Yngve Ericsson och år 1959 sökte han patent på sin uppfinning i bland annat Sverige och i USA.

När började Folktandvården?

Först 1938 beslutade riksdagen om en allmän folktandvård i Sverige.