:

Hur kom man på mjöl?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom man på mjöl?
  2. Vad kommer jäst ifrån?
  3. Vad är Pentosaner?
  4. Hur tillverkas vetemjöl?
  5. Vad är Hålkakor?

Hur kom man på mjöl?

År 2500 f.Kr. uppfanns bakugnen i Egypten vilket ledde till att det första syrade brödet kunde bakas, med öl som jäsmedel och vätska. Bröd blev symboliskt och tjänade tillsammans med gröt och kakor på mjöl som basföda.

Vad kommer jäst ifrån?

Huvudråvaran när man tillverkar konventionell jäst är melass om är en biprodukt från sockerindustrin. När vår ekologiska jäst framställs används inte melass alls utan huvudråvara är istället spannmål. Spannmålet som används är ekologiskt odlade till skillnad från melassen som inte är ekologisk.

Vad är Pentosaner?

Pentosaner ("rågslem") finns rikligt i råg. Det sväller i vatten och ger då rågbrödet volym. Raskdeg (raska, raskning): Raska är ett annat ord för jäsa. Raskdeg är deg med jäst (det går raskare/fortare att laga med jäst än med surdeg).

Hur tillverkas vetemjöl?

Vete skördas både på våren och hösten. När det skördats fraktas vetekornen till någon mjölproducent. Väl där påbörjas mjölproduktionen med att vetet analyseras. Det producenten i första hand vill få reda på är hur hög proteinhalten är i mjölet.

Vad är Hålkakor?

Rågsikt är en blandning av vete- och rågmjöl med bra bakförmåga. Anledningen till hålen i brödkakorna är att förr hängde man dem på en stång när de var nybakade. I dag tjänar hålet nog mest som dekor.