Hur påverkar segregation?
Innehållsförteckning:
- Hur påverkar segregation?
- Vad är segregation i samhället?
- Vad är etnisk segregation?
- Vad innebär begreppen segregation?
- Hur ser segregationen ut i Malmö?
- Vad är en segregerad stad?
- Hur ser segregationen ut i Sverige idag?
Hur påverkar segregation?
Segregationen kan påverka människors uppväxt- och levnadsvillkor. Segregation blir ett problem när platsen påverkar människor så att de får mycket sämre livschanser än andra. När de negativa konsekvenserna på individuell nivå drabbar många och är omfattande så påverkar det hela samhället.
Vad är segregation i samhället?
Segregation innebär att människor lever och verkar separerade från varandra. Det kan handla om en uppdelning utifrån socioekonomisk status, etnicitet eller demografi (till exempel ålder eller kön).
Vad är etnisk segregation?
Segregation kan definieras som en rumslig åtskillnad av människor eller grupper av människor med hänseende på etnicitet, kön, socioekonomisk status eller andra sociala egenskaper (Andersson, o.a., 2018).
Vad innebär begreppen segregation?
”Segregation betyder att olika befolkningsgrupper är systematiskt fördelade i rummet vad gäller bostäder (bostadssegregation eller boendesegregation), arbetsplatser, skolor med mera, efter grupp- skiljande egenskaper som till exempel ålder, hushållstyp, samhälls- klass eller etnisk tillhörighet.” (Westin, 1999, sid.
Hur ser segregationen ut i Malmö?
Hela staden-perspektivet viktigt för Malmö Olikhetsindex i Malmö är 22 procent, medan motsvarande siffra i Göteborg är 21 procent och i Stockholm 20 procent. Malmö är alltså inte mer segregerat än de andra storstäderna. – Malmö är dock mindre etniskt segregerat än de andra storstäderna.
Vad är en segregerad stad?
När vi talar om segregerade stadsdelar pratar vi ofta om de bostadsområden som har en hög andel socioekonomiskt svaga invånare. Att också områden där en klar majoritet är socioekonomiskt starka är segregerade nämner vi mer sällan.
Hur ser segregationen ut i Sverige idag?
Segregationen i Sverige har ökat kraftigt sedan 1990-talet. Höginkomsttagare och låginkomsttagare är de som lever mest segregerat. Skillnaderna mellan olika områdestyper i landet är så pass stora att det pekar på att platsen har betydelse för människors livschanser.