:

Vem var Hannibal vad är han känd för?

Innehållsförteckning:

  1. Vem var Hannibal vad är han känd för?
  2. Vart kom Hannibal ifrån?
  3. Vad är fenicierna kända för?
  4. Vilken väg tog Hannibal över Alperna?
  5. Hur många år var Hannibal i Italien?
  6. Vad hände med fenicierna?

Vem var Hannibal vad är han känd för?

Hannibal är mest känd för att ha tågat från Spanien och via Gallien (Frankrike) över Alperna med en stor armé som bland annat bestod av flera stridselefanter, för att norrifrån anfalla romarna på den Italienska halvön (se karta). Där höll han sig kvar i över tio år och besegrade romarna i tre stora fältslag.

Vart kom Hannibal ifrån?

Hannibal
Personfakta
PersonnamnHannibal Barkas
Född247 f.Kr. Karthago i nuvarande Tunisien
Död183 f.Kr. Libyssa (nuvarande Gebze i Turkiet)

Vad är fenicierna kända för?

Fenicierna var viktiga kulturförmedlare. De vidareutvecklade alfabetet och i samband med deras handelsresor och kolonisering spreds teckensystemet i Medelhavsområdet. Det senare grekiska alfabetet har utvecklats ur det feniciska.

Vilken väg tog Hannibal över Alperna?

Hannibal tog sina stridselefanter och trupper från Spanien, via Frankrike över Alperna för att tillfoga romarna deras största nederlag vid slaget vid Cannea. Men trots lysande segrar kunde inte Karthago besegra det resursstarka Rom i längden.

Hur många år var Hannibal i Italien?

Zama 203–202 f. Efter 16 år i Italien tvingades Hannibal nu återvända till Afrika och föra krig där. I Karthago hade man under tiden ingått ett vapenstillestånd med romarna.

Vad hände med fenicierna?

Under 500-talet f.Kr. erövrades Fenicien av först Babylonien och därefter av perserriket. Alexander den store intog Tyrus år 331 f.Kr. och Fenicien tillföll efter hans död seleukiderriket.