:

Hur gjorde man upp eld på vikingatiden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gjorde man upp eld på vikingatiden?
  2. Hur såg det ut i en vikingaby?
  3. Vad hade vikingarna för smycken?
  4. Hur fiskade man på vikingatiden?
  5. Vad åt vikingarna på vikingatiden?
  6. Vad jobbade man med på vikingatiden?
  7. Vad hade vikingarna för skor?

Hur gjorde man upp eld på vikingatiden?

Innan det fanns tändstickor, var det en besvärlig procedur att göra upp eld. Länge använde man flinta, stål och fnöske. Flinta slogs mot hårt stål över lite söndersmulat trä eller fnöske. Det torra materialet började brinna av den gnista som uppstod.

Hur såg det ut i en vikingaby?

Under vikingatiden bodde en familj på ungefär 6-10 personer i varje hus. Man försörjde sig som hantverkare eller levde på handelsverksamhet. Husen bestod för det mest av ett stort rum där man både levde och sov så och ett rum som användes som verkstad eller förråd.

Vad hade vikingarna för smycken?

Vikingasmycken, bars av både män och kvinnor och var mestadels gjorda av brons eller silver. Vikingarna smycke användes även som valuta för utbyte mot varor eller tjänster.

Hur fiskade man på vikingatiden?

Linda in fisken i en stor bit näver eller stora blad av något slag. Knyt samman paketet med grässtrån eller björkrötter. Stoppa också in gräs i ändarna på paketet så att ingen jord kan komma in. Vill du fuska kan du lägga in fisken i staniol.

Vad åt vikingarna på vikingatiden?

Vikingarna har haft en köttdiet baserad på griskött. Fårkött, fisk och vilt har också spelat en stor roll. Särskilt bör sälen nämnas, som lämnade kött, blod och fett. Musslor och andra skaldjur utgjorde i vissa fall omväxling i kosten.

Vad jobbade man med på vikingatiden?

Vikingarna var kända för att vara ute och plundra. Men vikingarna var också handelsmän, hantverkare, berättare, och upptäcktsresande. Vikingarna talade samma språk över hela Skandinavien. Fornnordiska.

Vad hade vikingarna för skor?

Skor av läder, knäpptes ibland med en sleif. Man hade skor av skinn. Ibland användes färgade benlindor av ylle. Vid kallt väder och högtidliga tillfällen använde vikingarna gärna olika skinn och lädermössor.