:

Vad gjorde Jean Paul Marat?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gjorde Jean Paul Marat?
 2. Vad betyder Marat?
 3. Vem har skrivit Mordet på Marat?
 4. Vem är Charlotte Corday?
 5. Var låg Marat?
 6. Vad hände den 13 juli 1793?
 7. Vem dog i sitt badkar?
 8. Hur dog Charlotte Corday?
 9. Vad hände i Sverige 1793?
 10. Vad hände år 1795?
 11. Vad är en Jakobin?
 12. Vad hände i Sverige 1780?
 13. Vad hände i Sverige 1794?

Vad gjorde Jean Paul Marat?

Den mördades den franske läkaren och revolutionären Jean-Paul Marat i sitt badkar av en idealistisk ung flicka vid namn Charlotte Corday. Marast satt ofta i sitt badkar eftersom han hade en irriterande hudsjukdom. Med en skarpslipad bordskniv skar Charlotte av stora kroppspulsådern nära hjärtat på Marat.

Vad betyder Marat?

Davids avbildning av Marat är en propagandamålning för att framställa honom som en martyr. Han har förskönats och ser yngre ut än sina 50 år. Marat led av en hudsjukdom som mildrades av att bada och han tog därför ofta emot besök i badrummet. Det är inte mycket i målningen som påminner om dådet.

Vem har skrivit Mordet på Marat?

Peter WeissMordet på Marat / FörfattarePeter Ulrich Weiss, född 8 november 1916 i Nowawes i nuvarande Potsdam, Tyskland, död i Stockholm, var en tysk-svensk författare, bok- och tidskriftsillustratör, konstnär och regissör. Wikipedia

Vem är Charlotte Corday?

Charlotte Corday (Marie Anne Charlotte Corday d'Armont), född i byn Saint-Saturnin-des-Ligneries i nuvarande kommunen Écorches nära Vimoutiers i Normandie, död i Paris (avrättad), mördade Jean-Paul Marat .

Var låg Marat?

Marat hade turen att få utbilda sig på Neuchâtel högskola. Sexton år gammal lämnade han Schweiz och flyttade till Bordeaux i Frankrike för att försörja sig själv. Där stannade han i tre år och jobbade som en privatlärare till några rikemansbarn. 1762 reste han till Paris där han var de kommande tre åren.

Vad hände den 13 juli 1793?

Jean-Paul Marat mördades i sin bostad på 30, rue des Cordeliers i Paris av Charlotte Corday. Gärningen inträffar den . Marat var då femtio år gammal, utbildad till läkare – vad det nu kunde betyda – men sedan länge även författare, publicist och politiker.

Vem dog i sitt badkar?

I Caen beslöt sig den 25-åriga Charlotte Corday för att ta sig till Paris och försöka mörda Jean Paul Marat, en av revolutionens främsta ledare. Genom ett listigt knep lyckades hon ta sig ända in i Marats badrum. Marat satt i badkaret på grund av en hudsjukdom, Corday slet fram en kniv och högg honom i bröstet.

Hur dog Charlotte Corday?

Charlotte Corday / Dödsdatum

Vad hände i Sverige 1793?

1792 – Sveriges kung Gustav III blir skjuten den på Kungliga operan av kapten Jacob Anckarström den 16 mars. Kungen avlider den 29, varvid hans son Gustav IV Adolf blir omyndig kung och får en förmyndarregering ledd av Gustav III:s bror hertig Karl. 1793 – Polens andra delning genomförs.

Vad hände år 1795?

5 oktober – Rojalistiska upprorstrupper krossas av den revolutionstrogna armén i det så kallade Vendémiaire-upproret i Paris. 24 oktober – Polen invaderas och styckas upp för sista gången mellan Ryssland, Preussen och Österrike-Ungern. Därmed upphör Polen-Litauen att existera.

Vad är en Jakobin?

jakobin, en politisk klubb under den franska revolutionen; efter sin lokal, ett kloster, som tillhört dominikanerna eller, såsom de också kallades, jakobinerna (efter gatan St-Jacques). Ordet användes under 1800-talets första år i Sverige om en del liberalt sinnade män; enligt Beskow Lefnadsm.

Vad hände i Sverige 1780?

Okänt datum

 • En stor kavaljersflygel börjar på kungens uppdrag uppföras på Gripsholms slott, under ledning av F.A.U. ...
 • Religionsfrihetsförordningen för inflyttade kristna (som togs upp i riksdagen 1778) införs i Sverige.

Vad hände i Sverige 1794?

Kaffeförbud införs i Sverige genom 1794 års överflödsförordning, till mångas förtret. Armfeltska sammansvärjningens ledare Gustaf Mauritz Armfelt flyr till Ryssland.