:

Hur säger man bra på persiska?

Innehållsförteckning:

 1. Hur säger man bra på persiska?
 2. Hur säger man gott nytt år persiska?
 3. Hur böjs verb i persiska?
 4. Vad är skillnaden mellan dari och persiska?
 5. Vilka språk är släkt med persiska?
 6. Vad säger man persiskt nyår?
 7. Vem pratar persiska?
 8. Vad menas med dari?

Hur säger man bra på persiska?

Åh, vad bra! Oh, che khoob! اوه!

Hur säger man gott nytt år persiska?

Den persiska nyårshälsningen lyder nouruz-etân piruz, vilket betyder ungefär "må ert nya år bli lyckobringande". Till denna fras lägger man ofta orden sad sâl beh az in sâlhâ ('må du leva hundratals år bättre än de här som varit').

Hur böjs verb i persiska?

Alla persiska verb böjs på ett och samma sätt. De uppvisar ungefär samma tempus och modus som svenska verb....

 • p sg -am.
 • p sg -i.
 • p sg -ad (-e) – Imperfekt saknar dock ändelse i 3 p sg.

Vad är skillnaden mellan dari och persiska?

En markant skillnad är att dari tagit in många engelska lånord medan den iranska varianten anammat franskan till större delen. Till ens stora förvåning innehåller dessutom dari betydligt färre arabiska lånord. Man kan även betrakta dari som en mer konservativ version av persiskan – något som värdesatts i Afghanistan.

Vilka språk är släkt med persiska?

Historia. Persiska språket tillhör den iranska grenen av de indoiranska språken och delar sig efter sin historiska utveckling i tre skeden: forniranskan som omfattar avestiskan och fornpersiskan, medelpersiskan (även kallad pehlevi eller pahlavi) och nypersiskan (nutida persiska).

Vad säger man persiskt nyår?

Norouz är ingen religiös högtid utan firas av alla, oavsett vad man tror på. Norouz betyder ”ny dag” på persiska. Under högtiden firar man att det nya året och våren är här. Man säger att det nya året är renande och att det är starten på ett bättre och friskare liv.

Vem pratar persiska?

Det är statsspråket i Iran och talas av mer än 60 procent av befolkningen i landet. Andra länder där persiskan är utbredd är Afghanistan, Uzbekistan, Qatar, Tadzjikistan, Förenade Arabemiraten, Irakiska Kurdistan, USA, Kanada och delar av Västeuropa. Språket tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen.

Vad menas med dari?

Dari (persiska: دری, uttal: [dæˈɾi]) är namnet på den variant av persiska som talas i Afghanistan. Dari är en del av den iranska grenen av den indoeuropeiska språkfamiljen. Fram till år 1964 användes namnet fârsi i såväl Iran och Tadzjikistan som i Afghanistan.